Χειροπέδες σε μεγάλη σπείρα αρχαιοκαπήλων

Στα σπίτια των τριών συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολλά αντικείμενα μεγάλης ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής σημασίας

Ισχυρό χτύπημα σε μια από τις μεγαλύτερες σπείρες αρχαιοκαπήλων που δρούσαν στη χώρα μας κατάφεραν οι διωκτικές Αρχές στη Θεσσαλονίκη, περνώντας χειροπέδες σε ένα ζευγάρι αλλά και στην 83χρονη συνεργό τους.

Επειτα από αξιοποίηση πληροφοριών, άνδρες του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων έκαναν έρευνα στα σπίτια που διατηρούν οι αρχαιοκάπηλοι στις περιοχές της Καλαμαριάς και του Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε αποθήκη που χρησιμοποιούσε το ζευγάρι στην Καλαμαριά, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής σημασίας που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν:

Στο σπίτι και στην αποθήκη του ζευγαριού: Ενας χρυσός δακτύλιος με ημιπολύτιμο δακτυλιόλιθο και εσώγλυφη παράσταση, μια ξύλινη φορητή εικόνα με παράσταση Παναγίας στον εικονογραφικό τύπο Ρόδον το Αμάραντον, κυριότητας της 83χρονης, σύμφωνα με βεβαίωση κυριότητας. Δύο ξύλινες φορητές εικόνες με παραστάσεις αγίου Βασιλείου και αγίου Παντελεήμονος, επίσης κυριότητας της 83χρονης, σύμφωνα με βεβαίωση κυριότητας.

Τέσσερις ξύλινες φορητές εικόνες με παραστάσεις Προφήτη Ηλία, Αγίου Λαζάρου, Αγίας Ειρήνης και Αγίας Τριάδας, αντίστοιχα. Ενας μεταλλικός σταυρός. Ελλειψοειδές μεταλλικό εικονίδιο με παράσταση Ευαγγελισμού Θεοτόκου. Μεταλλικό εγκόλπιο με παράσταση Αρχαγγέλου και Αγίου Γεωργίου. Μεταλλικό εικονίδιο με παράσταση Αγίου Δημητρίου. Μεταλλικό, τρίπτυχο εικονίδιο με κρίκο ανάρτησης και παράσταση Αγίου Γεωργίου και Αρχαγγέλων.

Ξύλινη δίπτυχη κασετίνα, με εσωτερική υφασμάτινη επένδυση, περιέχουσα τρία αντικείμενα και συγκεκριμένα, μεταλλικό σταυρό ευλογίας με ξύλινο πυρήνα, μεταλλική κυκλική βάση του σταυρού και αυτοτελή μικρό, μεταλλικό σταυρό με κρίκο ανάρτησης στο πάνω μέρος του σταυρού, κατασκευασμένα με συρματερή τεχνική και κοκκίδωση με επίθετους ημιπολύτιμους λίθους.

Μπρούτζινο Αγιο Ποτήριο με κωνική βάση. Μπρούτζινο κοχλιάριο θείας κοινωνίας με σταυροειδή απόληξη. Μεταλλικό τρίπτυχο με διάφορες αγιολογικές παραστάσεις, με σμάλτο σε πράσινο, ερυθρό, κυανό και λευκό χρώμα. Μεταλλικό τρίπτυχο με παραστάσεις και μεταλλική αλυσίδα. Μεταλλικό τρίπτυχο με ανάγλυφες παραστάσεις. Ενεπίγραφο, μεταλλικό ανάγλυφο πλακίδιο με παράσταση Κωνσταντίνου και Ελένης. Δύο ελασμάτινα πάμφυλλα με παραστάσεις.

Μεταλλικός σταυρός με ανάγλυφες παραστάσεις, αναρτημένος από επιμήκη αλυσίδα. Βεβαίωση κυριότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης στο όνομα της 83χρονης.

Στο σπίτι της 83χρονης: Δύο φύλλα τριπτύχου, άγιος Νικόλαος και άγιος Γεώργιος Δρακοντοκτόνος, αντίστοιχα, δύο εικόνες, Παναγίας Βρεφοκρατούσας Οδηγήτριας και Αποστόλου Λουκά, αντίστοιχα, Μεταλλικό πολύπτυχο με ενσωματωμένες εικόνες αγίων, 10 εικόνες αγίων (η μία χαμένη) σε έξι μεταλλικά πλαίσια και ένα ασημένιο αρχαίο νόμισμα, εμπροσθότυπος κεφαλή, οπισθότυπος λύρα, τα οποία επιδείχθηκαν σε αρμόδιους αρχαιολόγους και διαπιστώθηκε ότι εμπίπτουν στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ το σύνολο των κατασχεθέντων αποστέλλεται στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων για φύλαξη, εξέταση και τελική αρχαιολογική και εμπορική εκτίμηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα