Φωνή βοώντος εν τη ερήμω (Μητσοτάκη)

Η χθεσινή συνέντευξη του καθηγητή του Στάνφορντ Ιωάννη Ιωαννίδη στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ήταν ακόμα ένα μάθημα διαχείρισης της πανδημίας. Με απλά λόγια, ξεδίπλωσε ένα συγκεκριμένο και λογικό σχέδιο που θα μπορούσε να ακολουθήσει η χώρα μας προκειμένου να αποφύγει τα συνεχή λάθη.

Ο Ιωαννίδης δεν είναι πρώτη φορά που καταθέτει τις προτάσεις του. Το πράττει μήνες τώρα και, όπως απέδειξε ο χρόνος, πολλές από αυτές υιοθετήθηκαν από ισχυρές χώρες αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Για παράδειγμα, η Κύπρος σε μεγάλο βαθμό ακολουθεί το δικό του μοντέλο διαχείρισης και επιδημιολογικής επιτήρησης, και όλους τους τελευταίους μήνες διενεργεί τριπλάσια τεστ (αναλογικά με τον πληθυσμό της) σε σχέση με την Ελλάδα.

Και μιλάμε για κανονικά τεστ, όχι αυτά τα αναξιόπιστα self tests τα οποία σπεύδει να προμηθευτεί τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση από τη σημερινή.

Κι όμως, αυτόν τον σπουδαίο καθηγητή, ειδικό στο αντικείμενο και διεθνώς καταξιωμένο, ποτέ δεν τον κάλεσαν στην επιτροπή Τσιόδρα (έστω να συνομιλήσουν μαζί του), ενώ στο Μαξίμου ούτε που θέλουν να ακούν το όνομά του! Εξακολουθούν να τον αγνοούν, γιατί (όπως λέει ο ίδιος) έχει το ελάττωμα να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και να μη συμβιβάζεται.

Πόσο μάλλον όταν ο διάσημος καθηγητής τινάζει στον αέρα όλο το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν… επιτυχίας. «Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να εμποδίσουμε τη μετάδοση του ιού ενδοοικογενειακά, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε ορισμένες εργασίες. Αν μη τι άλλο, η χρήση “τυφλών” απαγορευτικών μέτρων μάλλον χειροτέρευσε τη διάδοση του ιού, καθώς περιόρισε τη διαθεσιμότητα ανοιχτών χώρων και χρονικών διαστημάτων που μπορούν να κινηθούν οι πολίτες, σεβόμενοι τα μέτρα απόστασης. Η κόπωση από το ανοιγοκλείσιμο χωρίς σχέδιο επίσης οδήγησε σε χειρότερο συνωστισμό και σε σύγχυση. Το όλο αφήγημα της διαχείρισης, δηλαδή “κάνουμε λίγα τεστ, βλέπουμε λίγα κρούσματα, είμαστε μια χαρά”, ήταν τόσο ριζικά λανθασμένο, που, όταν εμφανίστηκε το πραγματικό επιδημικό κύμα, έπεσε αναπόφευκτα σε μαζικές εμφανείς λογικές αντιφάσεις. Οπότε η εμπιστοσύνη και η συμμόρφωση με τα όποια μέτρα κλονίστηκαν. Χωρίς προετοιμασία και θωράκιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας για να το ανακόψει, όλο το κύμα χτύπησε ανελέητα απευθείας τα νοσοκομεία» ανέφερε στη χθεσινή του συνέντευξη.

Τι παραπάνω να πει για να αντιληφθούμε τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνώντων; Όσο για το συνεχές αναποτελεσματικό lockdown, υποστήριξε: «Η δυνατότητα των ανθρώπων να βρεθούν σε ανοιχτό χώρο, στη φύση, είναι κάτι θετικό. Δεν έχει κανένα νόημα πλέον η απαγόρευση των μετακινήσεων». Για να δούμε πότε θα το καταλάβει και ο μοιραίος κ. Μητσοτάκης…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα