Οι Αμερικανοί μάς… πούλησαν!

Οι ΗΠΑ κλείνουν το μάτι στην Τουρκία, στέλνουν το μήνυμα στο Ισραήλ και στην Ιταλία να μας «αδειάσουν» και ανακοινώνουν ακύρωση του αγωγού φυσικού αερίου East Med.

Όλα αυτά ειπώθηκαν με απροκάλυπτο τρόπο από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε διαδικτυακή εκπομπή του καναλιού τού Council for International Relations (Συμβούλιο για τις Διεθνείς Σχέσεις), στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Πάιατ, προφασιζόμενος τις αγορές, έβγαλε πολλή και καλή δουλειά για την Τουρκία, λέγοντας τα ακόλουθα: «Το ζήτημα του East Med θα αποφασιστεί από τις αγορές. Αν κατασκευαζόταν, θα ήταν ο βαθύτερος και ακριβότερος αγωγός στην Ιστορία του κόσμου.

Όλοι μας βλέπουμε τι συμβαίνει με την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση και την ταχεία αλλαγή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) θα παίξει αναντικατάστατο ρόλο, βραχυπρόθεσμα, τις επόμενες δεκαετίες, ως ένα όχημα για την ενεργειακή μετάβαση, ωστόσο δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη απάντηση στις ενεργειακές απαιτήσεις μας.

Είτε κατασκευαστεί ο East Med είτε όχι, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική και τη διπλωματία. Είναι ζήτημα των αγορών. Τώρα, οι αγορές στέλνουν το μήνυμα ότι είναι ανέφικτη η υλοποίηση του East Med. Οι ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες σε αυτό το θέμα. Υποστηρίζουμε ό,τι υποστηρίζουν οι αγορές».

Η συμμαχία με τους Αμερικανούς είναι, σχεδόν πάντοτε, μια επιταγή που εξοφλείται τοις μετρητοίς για τις ΗΠΑ και αποδεικνύεται… ακάλυπτη κάθε φορά που πηγαίνει η χώρα μας στο «γκισέ» της Ιστορίας για να την εισπράξει.

Αφού πήραν γην και ύδωρ από τις πρόθυμες -έως δουλοπρεπείς- ελληνικές κυβερνήσεις, που παραχώρησαν βάσεις και λιμάνια στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις άνευ ανταλλάγματος, οι ΗΠΑ μάς συμπεριφέρονται όπως στους Αφγανούς «συμμάχους» τους, τους οποίους άφησαν ακάλυπτους να παλέψουν μόνοι εναντίον των Ταλιμπάν.

Τελικά, οι ΗΠΑ είναι μια αναξιόπιστη χώρα για τους συμμάχους της και ανίσχυρη απέναντι στους εχθρούς της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ποντάρει ούτε σεντ στη βοήθεια της «υπερδύναμης».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα