ΒΥΖΑΝΤΙΟ: Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ

Δεν προέκυψε τυχαία η υπερχιλιετής ιστορία της ελληνικής αυτοκρατορίας που είχε πρωτεύουσα  την Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ άλλων, είχε και τεχνολογικό προβάδισμαΦυσική, χημεία, μηχανική, μυστικά όπλα, αλχημεία, μαθηματικά, γεωμετρία, μουσική, αστρονομία – όλα τα πεδία του επιστητού δεν ερευνήθηκαν μόνο, αλλά εξελίχθηκαν γρήγορα και θεαματικά στην υπερχιλιετή ελληνική αυτοκρατορία του Βυζαντίου. Το βιβλίο που θα συνοδεύει την πλήρη έκδοση της «κυριακάτικης δημοκρατίας» (κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο) τιτλοφορείται «Η επιστημονική ιστορία του Βυζαντίου» και παραθέτει άγνωστες στο ευρύ κοινό καταγραφές και αδιάσειστα στοιχεία για τα επιστημονικά επιτεύγματα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που «τυχαία» δεν βρίσκονται σε κανένα επίσημο βιβλίο ιστορίας μας.

Στη σελίδα 139 του βιβλίου διαβάζουμε για την εξέλιξη της μηχανικής και τα κτίρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας: «Η πρόοδος της μηχανικής στο Βυζάντιο ήταν τόσο μεγάλη που σύμφωνα με τις γραπτές μαρτυρίες των Θεοφάνη, Τζέτζη, Αννας Κομνηνής, Αρμενόπουλου και άλλων επιφανών προγόνων μας της εποχής εκείνης, έχουμε μέχρι και πενταώροφες ιδιωτικές οικοδομές. Μάλιστα οι νόμοι του 5ου αιώνος απαγόρευαν το ύψος των ιδιωτικών οικοδομών να υπερβαίνει τα 25 μέτρα. Σύμφωνα δε με τους Λιβάνιο και Ευάγριο, η Κωνσταντινούπολη, η Αλεξάνδρεια, η Αντιόχεια και η Καισάρεια είχαν υπέρλαμπρα κτίσματα, τα οποία τη νύχτα λόγω του ότι οι πόλεις αυτές είχαν πλέον δημόσιο φωτισμό ήταν ακόμη πιο όμορφα».

Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της προόδου της έρευνας και της τεχνολογίας στο Βυζάντιο αρκεί να διαβάσει για τις κατασκευές που έκανε ο Ανθέμιος ο Τραλλιανός (474-534), ο οποίος μαζί με τον Ισίδωρο σχεδίασαν και έφτιαξαν το θαύμα των θαυμάτων, την Αγία Σοφία, στη Βασιλεύουσα.

Αναφέρεται στο βιβλίο: «Στην Αλεξάνδρεια γνώρισε τη δύναμη του ατμού και κατασκεύασε πρώτος στον κόσμο μηχάνημα που μιμούνταν τον θόρυβο και τη λάμψη του κεραυνού και μηχάνημα που μιμούνταν τον σεισμό και μετρούσε τις αντοχές διαφόρων κατασκευών σε περίπτωση σεισμού. Στον Ανθέμιο χρεώνεται η ανακάλυψη της προτάσεως κατά την οποία η εστία παραβολής συγκεντρώνει τις παράλληλες προς τον άξονά της προσπίπτουσες ακτίνες και την εισαγωγή του λόγου της χρυσής τομής χ/ψ =1,618 σε πολλές κατασκευές».
Αυτή ήταν η ελληνική αυτοκρατορία του Βυζαντίου!

Παναγιώτης Λάκος 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα