Τουρκία: Τι πήρε από το μεγάλο παζάρι!

Ο Ερντογάν αναχωρεί σήμερα από το Βίλνιους της Λιθουανίας, έχοντας πετύχει τρεις στρατηγικές

Τελικά τα παζάρια διαρκείας (ή μήπως οι εκβιασμοί;) του Ερντογάν έπιασαν τόπο. Τι κι αν ο «σουλτάνος» και η Αγκυρα επιμένουν, εν μέσω του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, να πατούν σε δύο βάρκες – και σε αυτή της Δύσης αλλά και σε εκείνη της Ρωσίας;

Τι κι αν επίσης ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει ανενόχλητος να προμηθεύεται εξοπλισμούς από τη Μόσχα, ενώ την ίδια στιγμή, ειδικά στη φάση αυτή, κάτι τέτοιο μοιάζει με αδιανόητη επιλογή για τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ; Τι κι αν, τέλος, οι διαπιστωμένες, συστηματικές παραβιάσεις των κανόνων του κράτους δικαίου στην Τουρκία, όσο κι εκείνων βέβαια του Διεθνούς Δικαίου (κυρίως σε βάρος της Ελλάδας) που έχουν παρατηρηθεί τόσο από διεθνείς παρατηρητές όσο κι από οργανισμούς, προκαλούνται από ένα κράτος που κατά τα άλλα θέλει να συστήνεται ως «σύγχρονο» και «δημοκρατικό» στον δυτικό κόσμο;

Η ένταξη της Σουηδίας

Το μέγα ζητούμενο για τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους τους, που και σε νατοϊκό επίπεδο αποδείχθηκε πως σέρνονται πίσω από το άρμα της Ουάσινγκτον, ήταν ένα τούτη τη φορά – ασχέτως των… αντιδώρων: Η πάση θυσία, όπως αποδείχθηκε, ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που περνούσε μόνο μέσα από την άρση του τουρκικού βέτο.

Ηδη από το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από τη συνομιλία που είχαν τηλεφωνικά οι Μπάιντεν και Ερντογάν, ρυθμίστηκαν όλα, με τα ανταλλάγματα να μπαίνουν στο τραπέζι κατά τις ώρες που ακολούθησαν.

Πανηγυρισμοί

Ο «σουλτάνος» λοιπόν -κι ενώ ο τουρκικός Τύπος ήδη πανηγύριζε παραμονές της έναρξης της Συνόδου- θα αναχωρήσει σήμερα από το Βίλνιους, έχοντας πετύχει τρεις κομβικές νίκες. Η πρώτη αφορά τη ριζική στροφή της Σουηδίας απέναντι στον κουρδικό του βραχνά, το PKK, καθώς η οργάνωση θα αντιμετωπίζεται πλέον ως τρομοκρατική και τα μέλη της θα μπορούν να εκδίδονται πίσω στην Τουρκία.

Η δεύτερη τεράστια νίκη του Ερντογάν, που «εφευρέθηκε» κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δεν είναι άλλη από την αναβίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων που είχαν παγώσει ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, αλλά έλαβαν και κυρωσιακό χαρακτήρα έπειτα από τις διαρκείς τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Τώρα, τα ευρω…γλυκόλογα σηματοδοτούν για πολλούς την επιστροφή της Αγκυρας στην ευρωπαϊκή αγκαλιά και κυρίως στο ασφαλές «στρώμα» των παχυλών ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία η Τουρκία χρειάζεται στη νέα περίοδο της διακυβέρνησης Ερντογάν.

Για τους ίδιους τους Τούρκους, όμως, σημαίνει και κάτι ακόμη. Βάσει της ερμηνείας που δίνουν, σημαίνει την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, την άρση των υφιστάμενων κυρώσεων και την απελευθέρωση βίζας! Τρίτη νίκη, αλλά εξίσου σημαντική, δεν είναι άλλη, βέβαια, από την εκπλήρωση του άτυπου όρου που είχε θέσει στο μεγάλο του παζάρι ο Ερντογάν.

Η πώληση των F-16

Ο λόγος για την πολυπόθητη πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία. Πληροφορίες θέλουν και αυτόν τον όρο να έχει (μερικώς πάντως) ικανοποιηθεί, με τον δημοσιογράφο στη γείτονα Μουράτ Γετκίν να εκτιμά πως η αμερικανική πρόταση θα αφορά τα κιτ εκσυγχρονισμού 80-F-16, αλλά όχι τα 80 F-16 Viper.

Χθες, κι ενώ έτρεχαν οι εξελίξεις, ο Μπόμπι Γκος έγραφε έξω από τα δόντια στο Bloomberg πως, παρόλο που φαίνεται ότι επιτεύχθηκε μια σημαντική εξέλιξη για τη Σουηδία, η πρόταση του Ερντογάν για την Ε.Ε. θα πρέπει να εκληφθεί από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους ως μια ακόμη απόδειξη ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος, με τον ίδιο να κάνει λόγο όχι για κάτι λιγότερο από ωμό εκβιασμό.


Ευχαριστίες Μπάιντεν, που θέλει να τον ξανασυναντήσει

Η συνάντηση έγινε, η φωτογραφία -για να «καταναλωθεί» πίσω, στο εσωτερικό της Τουρκίας- βγήκε και ο Ερντογάν έχει, βέβαια, κάθε λόγο να αισθάνεται χαρούμενος. Το ίδιο όμως και ο Μπάιντεν, που πέτυχε να άρει το τουρκικό βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της ενίσχυσης του στρατηγικού μηχανισμού. Θεωρώ ότι αυτή η σημερινή (χθεσινή) συνάντηση στο περιθώριο του ΝΑΤΟ είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ηταν μια προθέρμανση»

Οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν μια προθέρμανση. Τώρα όμως ξεκινάμε μια νέα διαδικασία» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Anadolu, ενώ πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Αμερικανό ηγέτη πως «φυσικά, αυτή η νέα διαδικασία για μένα είναι πενταετούς διάρκειας και τώρα έχετε προεκλογικές προετοιμασίες. Σας εύχομαι καλή επιτυχία εκ των προτέρων στις προεκλογικές προετοιμασίες». Από τη δική του πλευρά ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την ηγεσία του και τη διπλωματία στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι ανυπομονεί να συναντήσει ξανά τον Τούρκο πρόεδρο.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο «σουλτάνος» είχε χθες την ευκαιρία να συναντηθεί και με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, με τις δυο πλευρές να συζητούν για την εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε θετικά στον ρόλο της Ιταλίας στη Μεσόγειο και κάλεσε τη Μελόνι να επισκεφθεί την Αγκυρα.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα