«Μάχη» για τα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων

Το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει την τύχη των προσφυγών πρώην δημοσίων υπαλλήλων! Στο ΣτΕ οι απόμαχοι του ιδιωτικού τομέα

Διήμερη δικαστική μάχη για τα αναδρομικά των συνταξιούχων εκκινεί σήμερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που καλείται να κρίνει την τύχη προσφυγής συνταξιούχων του Δημοσίου, ενώ η συνέχεια είναι αύριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα συζητηθεί προσφυγή συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα. Σε περίπτωση δικαίωσης, με τις αποφάσεις πάντως να μην αναμένονται πριν από το καλοκαίρι, η κυβέρνηση θα κληθεί εν μέσω συνεχούς ύφεσης και διόγκωσης του ελλείμματος να επιστρέψει ποσό που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

Η αρχή γίνεται στο 4ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κωστόπουλο, όπου θα συζητηθούν οι προσφυγές τεσσάρων συνταξιούχων του Δημοσίου εν είδει πιλοτικής δίκης.

Ο λόγος είναι ότι στο Ελεγκτικό Συνέδριο εκκρεμούν 70.000 ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες) πολιτικών συνταξιούχων του δημόσιου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ., ενώ εκτιμάται ότι άλλες τόσες είναι και οι προσφυγές που έχουν καταθέσει οι ένστολοι. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι λόγω της σοβαρότητας των υποθέσεων, το 4ο Τμήμα θα παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ουσιώδης διαφορά σε σχέση με την εκδίκαση που θα ακολουθήσει αύριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ότι για τους συνταξιούχους του Δημοσίου το Ελεγκτικό Συνέδριο καλείται σήμερα να αποφασίσει για αναδρομικά της περιόδου 2011-2020.

Εξάλλου, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα η «δημοκρατία», είναι πολύ πρόσφατες οι δύο αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί ισάριθμων προσφυγών συνταξιούχων δικαστικών, όταν επιδίκασε αναδρομικά που εκτείνονται μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016, έως και το 2018), με τα ποσά να ξεπερνούν τα 35.000 ευρώ για καθέναν από τους δικαιωμένους.

Πάγιο επιχείρημα όλων των κυβερνήσεων από το 2016 έως και σήμερα είναι ότι ο νόμος Κατρούγκαλου συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων του 2015, που είχαν κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις που είχαν επιβληθεί το 2012. Κάτι που, τελικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο ανέτρεψε σε διαδοχικές αποφάσεις του τους τελευταίους μήνες. Κοινή συνισταμένη των προσφυγών για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι η ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων μέσω των οποίων η κυβέρνηση μεθόδευσε την απόσβεση των διεκδικήσεων των συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα, αν και ο πρωθυπουργός τον Ιούλιο από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι θα δοθούν αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, τελικώς επιστράφηκαν ποσά για τις παράνομες περικοπές μόνο στις κύριες συντάξεις. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση υφάρπαξε 2,5 δισ. ευρώ και απέκλεισε από την καταβολή αναδρομικών 1.500.000 συνταξιούχους σε σύνολο 2.600.000. Αλλά και όσοι τα έλαβαν πήραν τελικά σημαντικά μειωμένα ποσά, καθώς αυθαίρετα αποφασίστηκε να μην επιστραφούν αναδρομικά για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ψήφισε διάταξη νόμου μέσω της οποίας όσοι έλαβαν τα ψαλιδισμένα αναδρομικά και δεν είχαν προσφύγει οι ίδιοι στη Δικαιοσύνη έχασαν μετά τον Οκτώβριο του 2020 το δικαίωμα προσφυγής για να διεκδικήσουν τα πλήρη ποσά.

Με την προσφυγή ζητείται η ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων, με στόχο να επιστραφούν αναδρομικά για τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, και για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές έως τις 8 Οκτωβρίου 2020 να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα