Η Εφορία στήνει δόκανο για «μαϊμού» επιστρεπτέες

Οι επιχειρήσεις που έλαβαν τις ενισχύσεις με δόλιο τρόπο θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό χωρίς να κρατήσουν το επιδοτούμενο 50%

Aπό το «κόσκινο» της Εφορίας αναμένεται να περάσουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έλαβαν τις επιστρεπτέες προκαταβολές από τις αρχές της πανδημίας έως σήμερα. Στο στόχαστρο θα βρεθούν ενδεχόμενα λάθη ή και παραποιημένα στοιχεία, τα οποία υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να οδηγήσουν στην καταβολή «φουσκωμένων» κρατικών ενισχύσεων.

Ο έλεγχος αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς παραμένει ανοιχτή έως τις 30 Ιουλίου η πλατφόρμα για την υποβολή ενστάσεων από επιχειρήσεις που, για διάφορους λόγους, δεν έλαβαν τις επιστρεπτέες προκαταβολές 3-7, αν και πληρούσαν τα κριτήρια. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να εστιάσει σε περιπτώσεις στις οποίες παρατηρείται πολύ μεγάλη πτώση τζίρου ή οι επιχειρήσεις δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλό κύκλο εργασιών, της τάξης των 200-300 ευρώ κάθε μήνα.

Επίσης, φαίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις, εν μέσω πανδημίας, επιχειρήσεις να έχουν προχωρήσει σε αθρόες προσλήψεις, καθώς ο αριθμός των εργαζομένων επηρέαζε τον αλγόριθμο των επιστρεπτέων προκαταβολών και οδηγούσε στην εκταμίευση μεγαλύτερων ενισχύσεων.

Γι’ αυτούς τους λόγους, οι επιχειρήσεις που θα αποδειχθεί ότι έλαβαν τις κρατικές ενισχύσεις με δόλιο τρόπο θα κληθούν να επιστρέψουν στο ακέραιο το ποσό που έλαβαν, χωρίς να κρατήσουν το 50% που θεωρείται μη επιστρεπτέο, ενώ θα πληρώσουν βαριά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σημειώνεται ότι η κατανομή των ποσών από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής διαμορφώνεται ως εξής:

• Στον πρώτο κύκλο ενισχύθηκαν 54.490 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό 601.800.000 ευρώ.
• Στον δεύτερο κύκλο την ενίσχυση έλαβαν 89.732 επιχειρήσεις με 1,26 δισ. ευρώ.
• Στον τρίτο κύκλο 10.522 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν με 1,51 δισ. ευρώ.
• Στον τέταρτο κύκλο ενισχύθηκαν 447.041 επιχειρήσεις με 2,175 δισ. ευρώ.
• Στο πέμπτο κύκλο την ενίσχυση έλαβαν 359.691 επιχειρήσεις με 1,225 δισ. ευρώ.
• Στον έκτο κύκλο δικαιούχοι ήταν 286.181 επιχειρήσεις με ποσό 500.000.000 ευρώ.
• Στον έβδομο κύκλο, ύψους 1 δισ. ευρώ, έχουν δοθεί ήδη 726.000.000 ευρώ σε 261.943 δικαιούχους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα