Τοκογλυφία στα αναδρομικά των συνταξιούχων!

Κοροϊδία η εξόφληση σε 48 δόσεις, αφού τους παίρνουν πίσω 1 στα 3 € μέσω φορολόγησης έως 45%

Την ανάλγητη πλευρά του κράτους βιώνουν ακόμα μια φορά χιλιάδες συνταξιούχοι, που είχαν την «ατυχία» να λάβουν αναδρομικά για τα έτη 2015 και 2016. Και μπορεί το οικονομικό επιτελείο να τους έδωσε το δικαίωμα ρύθμισης του φόρου σε 48 δόσεις, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα απαλλαγούν από την καταβολή τεράστιων ποσών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα ποσά δόθηκαν στους συνταξιούχους έπειτα από αποφάσεις δικαστηρίων με πενταετή καθυστέρηση και, μάλιστα, χωρίς τον νόμιμο τόκο 6% ανά έτος, δηλαδή οι συνταξιούχοι θα έπρεπε να λάβουν αναδρομικά προσαυξημένα κατά 30%.

Αντί γι’ αυτό όμως, με την Πράξη Νομοθετική Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο ο φόρος που θα προκύψει από τη δήλωση των ποσών που εισέπραξαν με μεγάλη καθυστέρηση οι συνταξιούχοι επιβαρύνεται με τόκο 6% για καθένα από τα τέσσερα έτη που θα διαρκέσει η ρύθμιση, δηλαδή θα έχουν πρόσθετη επιβάρυνση 24%!

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κάνει λόγο για «καθαρή τοκογλυφία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που στην ουσία παίρνει πίσω τα αναδρομικά που έδωσε στους συνταξιούχους τον Οκτώβριο του 2020». Από το 1,3 δισ. ευρώ που έλαβαν θα πρέπει να επιστρέψουν μέσω της φορολογίας τα 431.000.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 1 στα 3 ευρώ που εισέπραξαν ως αναδρομικά.

Συγκεκριμένα, τα αναδρομικά -αφού προστεθούν στα εισοδήματα που ήδη δηλώθηκαν για τα έτη 2015 και 2016- θα φορολογηθούν με τους ακόλουθους συντελεστές:

• 22% έως 42% της κλίμακας φόρου που ίσχυε το 2015 και

• 22% έως 45% που ίσχυε το 2016.

Παράλληλα, σε όσους το συνολικό εισόδημα υπερβεί τα 12.000 ευρώ θα τους καταλογιστεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης που είναι 1%-4% για το 2015 και 2,2%-10% για το 2016.
Ακόμα μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν οι συνταξιούχοι που μετά την προσθήκη των αναδρομικών θα αλλάξουν φορολογική κλίμακα. Δεν φτάνει όμως αυτό, καθώς οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν και πρόστιμο 200 ευρώ, επειδή θα υποβάλουν εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα