Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών!

Η επιδότηση της ανακύκλωσης αρχίζει από το 30% και φτάνει έως το 50%

Από τον Β. Παπακωνσταντόπουλο

Με τους ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2 αρχίζει σήμερα η υποβολή των αιτήσεων για την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Η επιδότηση αρχίζει από 30% και φτάνει έως το 50% του κόστους των συσκευών, με το τελικό ποσό ανά συσκευή να κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» είναι 150.000.000 ευρώ και εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 220.000 νοικοκυριά, ενώ όσοι δεν επιλεγούν στην πρώτη φάση θα μείνουν επιλαχόντες για την περίπτωση που διατεθούν επιπλέον κεφάλαια, όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Με το πρόγραμμα δίνουμε την ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να μειώσουν σημαντικά -έως 40%- την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Η μείωση του λογαριασμού ενός σπιτιού μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ σε ετήσια βάση, ανάλογα με την κατηγορία και τη χρήση της συσκευής που θα αντικατασταθεί» υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη να σημειώνει ότι αναμένεται να αντικατασταθούν και να ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές.

Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε νοικοκυριά και όχι σε επιχειρήσεις. Η επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από συγκριτική αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια και μόρια. Τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με μέλος με αναπηρία και οι πολύτεκνες οικογένειες μοριοδοτούνται επιπλέον.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν τέσσερα κριτήρια αξιολόγησης, που μοριοδοτούνται ως εξής: 1) Εισόδημα 36 μόρια, ΑμεΑ 20 μόρια, μονογονεϊκές οικογένειες 20 μόρια, προστατευόμενα μέλη 6 μόρια ανά άτομο με ανώτατο όριο τα τέσσερα άτομα (σύνολο 24). Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό, καθώς όλα τα στοιχεία αντλούνται και διασταυρώνονται αυτόματα από άλλους φορείς. Απαιτούνται μόνο οι κωδικοί TAXISnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που θα δηλωθεί στην αίτηση και το κινητό τηλέφωνο του αιτούντος. Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση για κάθε κατοικία.

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανά ΑΦΜ, αρχής γενομένης από σήμερα, με τους αριθμούς που λήγουν σε 1 και 2. Από αύριο προστίθενται οι ΑΦΜ που λήγουν σε 3, 4, από την Πέμπτη σε 5, 6, από την Παρασκευή σε 7 και 8 και από το Σάββατο όσοι ΑΦΜ λήγουν σε 9 και 0.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 5 Ιουλίου και η επιλογή των δικαιούχων αναμένεται να ολοκληρωθεί τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας.

Όσοι κερδίσουν την επιδότηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.
Οπως εξήγησε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, υπάρχει ένα ανώτατο όριο επιδότησης για κάθε τύπο συσκευής. Για παράδειγμα, ο κάτοικος Αθηνών για κλιματιστικό 9.000btu μπορεί να πάρει κατ’ ανώτατο ποσό 340 ευρώ.
Για την ίδια συσκευή ο κάτοικος νησιού που έχει μειωμένο ΦΠΑ θα πάρει κατ’ ανώτατο όριο ποσό 320 ευρώ γιατί και η συσκευή πωλείται πιο φθηνά λόγω του μειωμένου ΦΠΑ.

Αντίστοιχα, για κλιματιστικό 24.000btu το ανώτατο ποσό επιδότησης φτάνει τα 710 ευρώ. Το τελικό ποσό της επιδότησης εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του ωφελουμένου, τα χαρακτηριστικά της συσκευής, καθώς και την τιμή αγοράς της. Τα ανώτατα όρια επιδότησης κυμαίνονται από 135 έως 710 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα