Συνεχείς έλεγχοι για τις e-πλατφόρμες

Το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει βαριές «καμπάνες» έως 500.000 ευρώ σε όσες δεν συνεργάζονται με την ΑΑΔΕ

Να δίνουν πλήρη στοιχεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τα έσοδα που αποκομίζουν κάθε χρόνο θα είναι πλέον υποχρεωμένες οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων γίνονται ενοικιάσεις ακινήτων και πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών.

Οι σχετικές διατάξεις περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στόχος είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής από τις συναλλαγές που διεξάγονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών, καθώς τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τις πλατφόρμες θα χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση και την επιβολή κάθε είδους φόρων, δασμών ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Αυστηρές κυρώσεις

Το νομοσχέδιο, με το οποίο ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η Οδηγία 2021/54 σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας, θεσμοθετεί αυστηρές κυρώσεις -πέρα από τις ποινές που ήδη προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για τις άλλες πιθανές φορολογικές παραβάσεις- τόσο για τις πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται (μεταξύ άλλων αναστολή δραστηριότητας και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, καθώς και διακοπή πρόσβασης στις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται) όσο και για τους χρήστες που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες (κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα, παρακράτηση πληρωμών).

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου αφορά το εισόδημα που αποκτάται από διασυνοριακές και μη δραστηριότητες στους εξής κλάδους: α) μίσθωση ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων κατοικίας και εμπορικών ακινήτων, καθώς και κάθε άλλης ακίνητης περιουσίας και χώρων στάθμευσης, β) προσωπική υπηρεσία, γ) πώληση αγαθών, δ) μίσθωση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς.

Οι νέες διατάξεις προβλέπουν επιπλέον: 1) Αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων για τις συναλλαγές αυτές με τις φορολογικές Αρχές των χωρών της Ε.Ε., προκειμένου να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ως προς το εισόδημα από τις πλατφόρμες.

Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόρους που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης κ.ά., 2) δυνατότητα κοινών ή / και ταυτόχρονων ελέγχων από περισσότερες φορολογικές Αρχές, 3) ποινές για τις πλατφόρμες που δεν υποβάλλουν πληροφορίες ή υποβάλλουν ανακριβείς-ελλιπείς πληροφορίες, δεν συνεργάζονται με τη Φορολογική Διοίκηση κ.λπ.

Τα πρόστιμα αρχίζουν από 100 ευρώ και φτάνουν σωρευτικά έως 500.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής σε διάστημα πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται (έως 1.000.000 ευρώ), ενώ τετραπλασιάζονται αν εντοπιστεί παράβαση για τρίτη φορά, 4) κλείσιμο του λογαριασμού και παρακράτηση των πληρωμών για τους πωλητές που δεν παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα