Επανήλθαν (με αστερίσκους) οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα

Ωφελημένοι 100.000 εργαζόμενοι το 2024. Υπόσχεση Γεωργιάδη ότι το 2027 θα φτάσουν το 1.000.000

Περίπου 100.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν μέσα στο 2024 αυξήσεις στους μισθούς τους από το «ξεπάγωμα» των τριετιών, δηλαδή των προσαυξήσεων λόγω προϋπηρεσίας. Οπως επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, το μέτρο είναι υποχρεωτικό, και τα επόμενα τρία χρόνια, έως το 2027, «θα επεκταθεί σε όλο τον ιδιωτικό τομέα και θα φτάσει περίπου σε 1.000.000 ανθρώπους».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι η απόφαση να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες νωρίτερα δικαιώθηκε λόγω της ταχύτερης αποκλιμάκωσης της ανεργίας κάτω από το φράγμα του 10%, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι για εκατομμύρια εργαζομένους το διάστημα από τον Μάρτιο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2023 χάθηκε οριστικά, καθώς το μέτρο δεν έχει αναδρομική ισχύ. Με δεδομένο ότι ο βασικός μισθός ανέρχεται σε 780 ευρώ μεικτά, οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται, αναλόγως της προϋπηρεσίας, μετά τις 1/1/2024 ανά τριετία προσαύξηση 10%.

Δηλαδή, θα λαμβάνουν:

• 0 ως 3 χρόνια: 780 ευρώ

• 3 έως 6 χρόνια: 858 ευρώ

• 6 έως 9 έτη: 936 ευρώ

• Πάνω από 9 έτη: 1.014 ευρώ

Οι βασικότερες οδηγίες, που περιλαμβάνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι οι εξής:

1. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 αίρεται η αναστολή της ισχύος διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας, που επιβλήθηκε με το άρθρο 4 της υπ’ αριθ. 6/28/02/2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.

2. Ο τρόπος απόδειξης της προϋπηρεσίας, που διανύθηκε ή θα διανυθεί στα αναφερόμενα διαστήματα, εξαρτάται από το περιεχόμενο των περί προϋπηρεσίας διατάξεων της Συλλογικής Ρύθμισης Εργασίας (του ν. 1876/1990, όπως ισχύει), στην οποία, εκ της φύσης της εργασίας και των λοιπών προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος, υπάγεται ο μισθωτός και η οποία μπορεί να ρυθμίζει τα ζητήματα της αναγνώρισης και της προσμέτρησης της προηγούμενης εργασιακής εμπειρίας. Εάν δεν ρυθμίζεται διαφορετικά από ένα τέτοιο κείμενο Συλλογικής Ρύθμισης Εργασίας, ως προϋπηρεσία αναγνωρίζεται αυτή που διανύθηκε στον ίδιο ή σε άλλον εργοδότη, στην ίδια ειδικότητα.

3. Για όσους εργαζομένους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα, πριν από τις 14/2/2012 και μετά τη 1/1/2024. Η προσαύξηση, λόγω προϋπηρεσίας, καθορίζεται ως εξής: α) Για τους υπαλλήλους, με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και, συνολικά, σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω. β) Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και, συνολικά, 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

4. Ο χρόνος εργασίας που έχει διανυθεί έως τις 14/2/2012 (ή θα διανυθεί από 1/1/2024 και μετά) με καθεστώς μερικής απασχόλησης λαμβάνεται υπ’ όψιν ως χρόνος προϋπηρεσίας με τον ίδιο τρόπο που λαμβάνεται υπ’ όψιν και για τον συγκρίσιμο εργαζόμενο, δηλαδή τον αντίστοιχο εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης της παρ. 2/β΄ του άρθρου 2 του ν. 3846/2010 (Α΄ 66). Για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας αυτής, μερική απασχόληση, που αντιστοιχεί στον κανονικό (νόμιμο ή συμβατικό) ημερήσιο χρόνο του αναφερόμενου συγκρίσιμου εργαζομένου, αντιστοιχεί σε μία ημέρα προϋπηρεσίας.

5. Αν οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές είναι μεγαλύτερες των νόμιμων αποδοχών, οι αυξήσεις, οι προσαυξήσεις και τα ποσά εν γένει που προκύπτουν από την εφαρμογή συμψηφίζονται με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ καταβαλλόμενων και νόμιμων αποδοχών, με την καταβολή της οποίας εξοφλούνται ολοσχερώς ή μερικώς.

6. Για το χρονικό διάστημα από 14/2/2012 έως και τις 31/12/2023 καμία αξίωση δεν γεννάται, ούτε οφείλονται αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως αναφέρεται ανωτέρω, ούτε επιτρέπεται να υπολογιστεί προϋπηρεσία που έχει διανυθεί από τις 14/2/2012 έως και τις 31/12/2023.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα