Οι νέες χρεώσεις και υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες Airbnb

Οσοι διαθέτουν πάνω από τρία σπίτια θα πληρώνουν ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και τέλος επιτηδεύματος

Νέο τοπίο για πάνω από 7.500 ιδιοκτήτες που διαθέτουν περισσότερα από τρία ακίνητα σε βραχυχρόνιες μισθώσεις έφερε το 2024, καθώς πλέον θα πρέπει να πληρώνουν ΦΠΑ (από το πρώτο ακίνητο), ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τέλος επιτηδεύματος. Μάλιστα, δημιουργείται ειδικός ΚΑΔ για βραχυχρόνια μίσθωση. Ολα τα νομικά πρόσωπα και τα φυσικά που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα υποχρεούνται σε έναρξη ή προσθήκη δραστηριότητας με βάση τον νέο ΚΑΔ.

Οσοι έχουν αυτόν τον ΚΑΔ, εκμισθωτές / υπεκμισθωτές νομικά πρόσωπα / ατομικές επιχειρήσεις με ΚΑΔ βραχυχρόνιας μίσθωσης, το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων θα υπόκειται σε ΦΠΑ, σε τέλος παρεπιδημούντων και σε φόρο διαμονής, όπως ισχύει για τα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων).

Οι φόροι για τα Airbnb

Με το νέο πλαίσιο επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5 % επί των εσόδων, υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το τέλος παρεπιδημούντων εισπράττεται μέσω ειδικής πλατφόρμας από όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων.

Επίσης, καταργείται ο φόρος διαμονής, ο οποίος επιβάλλεται σήμερα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, και αντικαθίσταται από το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το οποίο θα επιβαρύνει επιπλέον και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με 1,5 ευρώ την ημέρα.

Συγκεκριμένα:

• Για τα καταλύματα 1-2 αστέρων, η αύξηση θα είναι κατά 0,50 ευρώ και από το 1 ευρώ θα αυξηθεί στα 1,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

• Για τα καταλύματα τριών αστέρων ο φόρος αυξάνεται κατά 1,50 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 3 ευρώ.

• Στα τεσσάρων αστέρων ο φόρος αυξάνεται κατά 3 ευρώ και από τα 4 ευρώ θα αυξηθεί στα 7 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

• Στα πέντε αστέρων, η αύξηση θα αγγίξει τα 4 ευρώ και από τα 6 ευρώ σήμερα θα ανέλθει στα 10 ευρώ.

• Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια η αύξηση θα είναι κατά 0,50 ευρώ και από το 1 ευρώ θα ανέβει στα 1,50 ευρώ.

Για πρώτη φορά επιβάλλεται φόρος σε τουριστικές κατοικίες και στα Airbnb που έως σήμερα δεν είχαν φόρο διαμονής. Συγκεκριμένα, θα είναι 10 ευρώ τη μέρα για τις τουριστικές κατοικίες και 1,50 ευρώ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβάλλεται σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δηλαδή και στις περιπτώσεις που ο εκμισθωτής διαθέτει ένα ή δύο ακίνητα.

Το όριο των 60 ημερών

Τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης, προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια. Διευκρινίζεται ότι το όριο των 60 ημερών δεν αφορά τη διάρκεια των μισθώσεων μέσα στον χρόνο (ρύθμιση που είχε συζητηθεί παλαιότερα), αλλά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά. Ετσι, θα επιτρέπεται για παράδειγμα η μίσθωση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ημέρες μέσα στη χρονιά, με την προϋπόθεση ότι κάθε μίσθωση ξεχωριστά δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες.

Ο νέος ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμορφώνεται ως εξής: «Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτου για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των 60 ημερών και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα