Η ΑΑΔΕ ενισχύει τους φορολογικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, εστιάζοντας στις επιχειρήσεις που καταγράφουν αυξημένη δραστηριότητα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.
Στο επίκεντρο βρίσκονται εστιατόρια, μπαρ και beach bars, καφέ, ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και σκαφών, επιχειρήσεις θαλάσσιων δραστηριοτήτων, αλλά και πανηγύρια ή άλλες εκδηλώσεις με αυξημένη επισκεψιμότητα.
ΕΛΕΓΧΟΙ
Τα ελεγκτικά κλιμάκια μπορούν πλέον να πραγματοποιούν ελέγχους σε ολόκληρη την επικράτεια και όχι αποκλειστικά στη γεωγραφική περιοχή της υπηρεσίας στην οποία υπάγονται. Ο σχεδιασμός προβλέπει στοχευμένες παρεμβάσεις σε νησιωτικούς και ηπειρωτικούς προορισμούς όπου η κατανάλωση αυξάνεται σημαντικά τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.
Η επιλογή των επιχειρήσεων δεν γίνεται μόνο με επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Η ΑΑΔΕ αξιοποιεί δεδομένα από το myDATA, δηλώσεις ΦΠΑ, στοιχεία τζίρου ανά κλάδο, ηλεκτρονικές συναλλαγές και προηγούμενα ευρήματα ελέγχων.
Στην αξιολόγηση κινδύνου λαμβάνονται υπόψη και οι καταγγελίες πολιτών προς τη φορολογική διοίκηση, οι οποίες, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν ξεπεράσει τις 320.000.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Οι ελεγκτές χρησιμοποιούν tablets και την εφαρμογή ΕΛΕΓΧΟΣlive, έχοντας δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης στοιχείων κατά την παρουσία τους στην επιχείρηση.
Ελέγχονται η έκδοση αποδείξεων, η λειτουργία των ταμειακών μηχανών, τα δεδομένα των POS και η αντιστοίχιση των συναλλαγών με τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ελεγκτές μπορούν να εμφανιστούν ως πελάτες ώστε να διαπιστώσουν εάν εκδίδονται κανονικά τα φορολογικά παραστατικά.
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η χρήση drones, κυρίως για την εποπτεία δυσπρόσιτων περιοχών, εκδηλώσεων σε απομονωμένα σημεία και δραστηριοτήτων σε παραλίες. Μέσω των ελέγχων μπορούν να εντοπίζονται και περιπτώσεις ανάπτυξης ομπρελών ή ξαπλωστρών πέρα από τα προβλεπόμενα όρια.
ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Οι παραβάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πρόστιμα αλλά και σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας. Εφόσον διαπιστωθεί μη έκδοση περισσότερων από 10 αποδείξεων ή η αξία των μη εκδοθεισών αποδείξεων υπερβαίνει τα 500 ευρώ, μπορεί να επιβληθεί 48ωρο «λουκέτο».
Σε περίπτωση υποτροπής, η αναστολή μπορεί να φτάσει τις 96 ώρες, ενώ για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις μέσα σε διάστημα δύο ετών προβλέπεται δυνατότητα αναστολής λειτουργίας έως και 10 ημέρες.
ΦΠΑ
Οι αυξημένοι έλεγχοι συνδέονται και με την πορεία των φορολογικών εσόδων. Στο πρώτο εξάμηνο οι εισπράξεις από ΦΠΑ ξεπέρασαν τα 14,5 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 13,6 δισ. ευρώ, με την υπέρβαση να διαμορφώνεται κοντά στα 880 εκατ. ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερη σημασία έχει η έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ. Εάν η παράβαση εντοπιστεί μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου, οι κυρώσεις μπορεί να φτάσουν στο 50% του φόρου ή της πρόσθετης διαφοράς φόρου που προκύπτει.
(Το άρθρο αυτό γράφτηκε με τη βοήθεια εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης υπό την επιμέλεια δημοσιογράφου)
ΠΗΓΗ: DEAL NEWS

