Χάσμα σε εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις και πλεονάσματα. Επί τάπητος η πρόταση του ESM για το χρέος
Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου
Tις διαφορές των δανειστών σε ακανθώδη ζητήματα του προγράμματος, όπως τα εργασιακά, τα «κόκκινα» δάνεια, οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα καταγράψει το σημερινό Eurogroup, που αναμένεται να ζητήσει περαιτέρω προσπάθειες για ολοκλήρωση -εντός των επόμενων ημερών- της δεύτερης αξιολόγησης.
Στο σημερινό Εurogroup, που συνεδριάζει στον απόηχο του ιταλικού δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι θεσμοί θα καταθέσουν το προσωρινό κείμενο των μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεων.
Εμμονή
Στον αέρα βρίσκονται οι συζητήσεις για τα εργασιακά, με τους δανειστές να επιμένουν στις επώδυνες αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και την κυβέρνηση να ζητεί την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις αλλαγές στις συμβάσεις, κάτι που δεν φαίνεται ότι θα ισχύσει άμεσα. Θα αποτυπωθούν και επιφυλάξεις όσον αφορά την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δάνειων και των ιδιωτικοποιήσεων που συνοδεύονται με νέες απαιτήσεις.
Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους δανειστές για τα εργασιακά, τις εκκρεμότητες στο ενεργειακό πεδίο αλλά και τα δημοσιονομικά πακέτα, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρξει τεχνική συμφωνία τουλάχιστον για το 95% των θεμάτων.
Εξάλλου, στο σημερινό Eurogroup οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM θα καταθέσουν το σχέδιο για τα αποκαλούμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, για τα οποία υπάρχει συμφωνία όλων των πλευρών, ακόμα και του ΔΝΤ.
Το σχέδιο προβλέπει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τα μέτρα μπορούν να αποδώσουν ένα αποτέλεσμα απομείωσης της παρούσης αξίας του χρέους έως και 21% του ΑΕΠ με την ολοκλήρωση της αποπληρωμής του. Επίσης, θα υπάρξει ενημέρωση για τις «ιδέες» που αφορούν τον σχεδιασμό των μεσοπρόθεσμης εφαρμογής μέτρων, ήτοι εκείνων που θα μπορούσαν να δρομολογηθούν, εφόσον χρειαστεί, μετά το 2018. Στο σκέλος αυτό έχει τεθεί η «ιδέα» της περαιτέρω επιμήκυνσης της μέσης διάρκειας του χρέους (με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα είναι 32,5 έτη) με παράλληλες ρυθμίσεις που θα αφορούν τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων.
Ζήτημα Grexit επαναφέρει ο προκλητικός Σόιμπλε
Προκλητικός -όσο δεν πάει- εμφανίστηκε ακόμα μία φορά με δηλώσεις του για το ελληνικό χρέος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι αποτελεί τον πιο γνήσιο εκφραστή των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων απόψεων στην Ευρώπη της λιτότητας, αλλά -κυρίως- πως ανήκει στο μπλοκ των πολιτικών που επιμένουν να κρατούν ανοικτό το θέμα του Grexit! Μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής «Bild» επέμεινε στην άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι ελάφρυνση, προκειμένου το χρέος της να γίνει βιώσιμο και η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη!
«Η Αθήνα πρέπει, σε τελευταία ανάλυση, να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό, ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενώ σε ερώτηση για το αν είναι πια καιρός να ειπωθεί στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι μια απομείωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη ο Σόιμπλε απάντησε -όπως πάντα- με μεγάλη δόση κυνισμού ότι «αυτό δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα»!
Στη συνέντευξή του -δημοσιεύτηκε μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου- ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι τα επιτόκια και τα τοκοχρεολύσια ελάχιστα επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό της Ελλάδας. Κι αυτό γιατί ήδη οι εταίροι της στην ευρωζώνη έχουν φροντίσει να προχωρήσουν σε ελαφρύνσεις του κόστους αποπληρωμής του χρέους της για πολύ καιρό.





