Ελεύθερος υπό όρους ο Δημήτρης Λιγνάδης, παρά την καταδίκη του σε 12 έτη κάθειρξη

«Αίσχος! Και έξω βιαστής θα είναι ο Λιγνάδης»

Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Δημήτρης Λιγνάδης ύστερα από προσωρινή κράτηση 17 μηνών προκάλεσε έκρηξη στην ασφυκτικά γεμάτη, λιλιπούτεια δικαστική αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου άκουσε ανέκφραστος και ατάραχος τους δικαστές, που τον είχαν κρίνει ένοχο για δύο βιασμούς χωρίς κανένα ελαφρυντικό και τον είχαν καταδικάσει σε 12 έτη κάθειρξη, να του δείχνουν την έξοδο από τη φυλακή, κάνοντας δεκτό το αίτημά του για αναστολή στην έφεση, δηλαδή να μην εκτίσει την ποινή του μέχρι την έκδοση απόφασης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Το ίδιο εμφανής ήταν και η ικανοποίηση των δικών του ανθρώπων, που κάθονταν σε απόσταση αναπνοής από τον κατηγορούμενο, με το χαμόγελο να σχηματίζεται στα χείλη τους.

Δευτερόλεπτα αργότερα η ένταση κορυφώθηκε, με τους καταγγέλλοντες να ξεσπούν σε κλάματα και μέλη του ακροατηρίου να βάλλουν κατά της έδρας για την απόφαση, ενώ επικράτησε χάος, με τους αστυνομικούς να κυκλώνουν τον κατηγορούμενο, χωρίς να έχει κινηθεί κανείς προς το μέρος του.

Την ίδια στιγμή απειλήθηκε σύρραξη έξω από τη δικαστική αίθουσα, όταν οι συγγενείς και οι φίλοι των νεαρών που κατήγγειλαν για βιασμό τον Δημήτρη Λιγνάδη ξέσπασαν φωνάζοντας «Ντροπή, αίσχος! Κι έξω βιαστής θα είναι!», απευθυνόμενοι στην Ελένη Κούρκουλα, στον αδελφό του σκηνοθέτη Γιάννη Λιγνάδη και σε ανθρώπους του φιλικού του περιβάλλοντος, που βρέθηκαν στο πλευρό του. Στο δικαστήριο έδωσαν το «παρών» και οι βουλευτές Κρίτων Αρσένης, Σία Αναγνωστοπούλου και Κλέων Γρηγοριάδης. Η αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη είναι πλέον θέμα χρόνου, αφού προηγουμένως απαιτείται να καταβάλει 30.000 ευρώ ως εγγυοδοσία, ενώ του επιβλήθηκαν και οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Νωρίτερα, ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας, έδωσε «μάχη» για να ανοίξει την πόρτα της φυλακής, μετά την καταδίκη του σε συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών για τις δύο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών για τις οποίες καταδικάστηκε.

Διατηρώντας υψηλούς τόνους κατά την αγόρευσή του, ο κ. Κούγιας επιχειρηματολόγησε υπέρ της αναστολής εκτέλεσης της ποινής που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο κατά πλειοψηφία, επιχειρώντας να αντικρούσει την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Κούντρια, που ζήτησε από το δικαστήριο να μη δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

«Ο κ. Λιγνάδης θα αθωωθεί στο Εφετείο, γιατί είναι δίκαιο να αθωωθεί» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας, εστιάζοντας στις οριακές πλειοψηφίες που σημειώθηκαν στην καταδικαστική απόφαση και συμπληρώνοντας πως τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις του νόμου για να αποφυλακιστεί.

«Δεν γίνεται να καταστρέψετε έναν άνθρωπο. Να σταματήσει η εμμονή σαν να είναι εχθρός σας ο κ. Λιγνάδης. Έχει καταδικαστεί για πράξεις με πολλά ερωτηματικά, για δύο ανθρώπους που, ενώ υποτίθεται τους βίασε, τον εμπιστεύτηκαν ξανά και γύρισαν και στο σπίτι του… Τον παρακαλούσαν να μείνουν σπίτι του και πριν τις πράξεις και μετά τις πράξεις» υποστήριξε απευθυνόμενος προς το δικαστήριο.

Πάντως, λίγα λεπτά νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει στην πρότασή του να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση, με το σκεπτικό ότι ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και ότι εκ μέρους του δεν υπάρχει καμία αναγνώριση των πράξεων για τις οποίες κρίθηκε ένοχος.

«Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη δεν αναιρούν την ανάγκη ικανοποίησης της σεξουαλικής του ορμής» είχε πει στην αγόρευσή του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα