«Αξιον Εστί»: Κοσμοσυρροή στη Μητρόπολη για τη θαυματουργή εικόνα!

Εκατοντάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα ανέμεναν καρτερικά χθες από τις 5 το πρωί, δύο ώρες πριν ανοίξουν οι θύρες του ναού. Τι δήλωσαν στη δημοκρατία

Τεράστιες ουρές σχηματίζουν από τα ξημερώματα της Πέμπτης οι πιστοί έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών προκειμένου να προσκυνήσουν τη θαυματουργή ιερή εικόνα της Παναγίας «Αξιον Εστί», η οποία έφτασε προχθές από το Ιερό Σύνθρονο του Ναού του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Ορους.

Εκατοντάδες πιστοί από διάφορες περιοχές της Αθήνας αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα ανέμεναν καρτερικά από τις 5 χθες το πρωί, δύο ώρες προτού ανοίξουν οι θύρες της Μητρόπολης, για να προσκυνήσουν την εικόνα, στην οποία η Παναγία κρατά τον Ιησού Χριστό από τα δεξιά και όχι από τα αριστερά. Προς αποφυγήν συνωστισμού, οι πιστοί μπαίνουν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σε ομάδες των 30 ατόμων και έχουν στη διάθεσή τους 10 λεπτά για να προσκυνήσουν την Παναγία «Αξιον Εστί».

Είναι μόλις η όγδοη φορά που η συγκεκριμένη εικόνα εξέρχεται από το Αγιον Ορος, αφού θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια. Για τον λόγο αυτό στις τεράστιες ουρές παρατηρούνται κυρίως γυναίκες όλων των ηλικιών, που έσπευσαν να προσκυνήσουν την εικόνα τώρα που τους δίνεται η δυνατότητα. Οπως δηλώνουν αποκλειστικά στη «δημοκρατία», πρόκειται για μοναδική εμπειρία, που ενδεχομένως να μην μπορέσουν να ξαναζήσουν, αφού δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση στο Αγιον Ορος.

Προβλήματα υγείας, δυσκολίες οικονομικής φύσης, οικογενειακά ζητήματα, ακόμη και προσωπικές «μάχες» που δίνει κάθε πιστός είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που ώθησαν τον κόσμο στη Μητρόπολη. «Ηρθαμε από την πρώτη κιόλας ημέρα με τη σύζυγό μου να προσκυνήσουμε την εικόνα της Παναγίας. Νιώσαμε την ανάγκη να το κάνουμε, γιατί η Παναγία μάς έχει καλά κι έτσι εμείς θέλαμε να έρθουμε οπωσδήποτε» είπε στην «δημοκρατία» με χαμόγελο ένας πιστός που περίμενε υπομονετικά χθες το μεσημέρι στην ουρά μαζί με τη σύζυγό του.

Η κυρία Ελένη επέλεξε να πάει μόνη της να προσκυνήσει, τονίζοντας πως κάθε πιστός έχει έναν προσωπικό λόγο για τον οποίο στρέφεται στη θρησκεία και ειδικότερα στην Παναγία. «Ολοι μας έχουμε δικούς μας λόγους που ερχόμαστε εδώ. Αλλοι για τον εαυτό τους, άλλοι για τη δουλειά τους, άλλοι για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ομως καθένας μας νιώθει την εσωτερική ανάγκη να έρθει να προσκυνήσει για συγκεκριμένο ζήτημα» επεσήμανε.

Στη Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκαν χθες το πρωί και δύο νεαροί φοιτητές, ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος, που έφυγαν από τη σχολή τους για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα «Αξιον Εστί». «Βρισκόμαστε στην Αθήνα για σπουδές και θέλαμε να δούμε την εικόνα, αφού μας δόθηκε η ευκαιρία. Πιστεύουμε πολύ και νιώσαμε την ανάγκη να έρθουμε για να πάρουμε την ευλογία» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος πρόσθεσε: «Δεν έχει συμβεί κάτι συγκεκριμένο, όμως θέλαμε πολύ να προσκυνήσουμε, μας πιάνει δέος».

Ασφαλώς υπάρχουν και εκείνοι οι πιστοί που συρρέουν από χθες στον Μητροπολιτικό Ναό προκειμένου να αντλήσουν δύναμη από την Παναγία και να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας από τα οποία υποφέρουν. «Ηρθα από την Αργυρούπολη με σκοπό να προσκυνήσω την εικόνα της Παναγίας μας. Είχα προσκυνήσει και την Αγία Ζώνη της Παναγίας, όταν βρισκόταν στον Πειραιά. Ελπίζω η βαθιά πίστη να μου δώσει δύναμη» εξήγησε μια γυναίκα που καλείται να διαχειριστεί σημαντικά ζητήματα σχετικά με την υγεία της. «Εχω λέμφωμα, παθαίνω πνευμονική εμβολή και επιληπτικές κρίσεις και για τον λόγο αυτό έχω την ανάγκη να προσκυνήσω την εικόνα. Μακάρι να μας έχει η Παναγία μας όλους καλά, η υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό» κατέληξε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας η συγκέντρωση του κόσμου προκαλούσε συγκίνηση. Γυναίκες από την περιφέρεια, από τα νησιά, από κάθε γωνιά της χώρας περίμεναν καρτερικά στην ουρά προκειμένου να ασπαστούν την εικόνα της Παναγίας. «Είναι μοναδική ευκαιρία. Υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαμε να προσκυνήσουμε εμείς οι γυναίκες. Οπότε κατάφερα μερικές ημέρες να κατέβω στην Αθήνα γι’ αυτόν τον λόγο. Νιώθω ευλογημένη, μακάρι να μπορούσα να φέρω και τη μητέρα μου, όμως είναι άρρωστη και δυστυχώς δεν ήταν σε θέση να μετακινηθεί» υπογράμμισε μια κοπέλα που περίμενε στην ουρά.

Αλλά και η Μαργαρίτα ταξίδεψε από την Εύβοια για να προσκυνήσει την εικόνα. «Υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που έχεις ανάγκη την πίστη, την ελπίδα. Χρειάζεσαι την Παναγία για να σου δώσει δύναμη και να σταθείς στα πόδια σου. Ειδικά όταν αντιμετωπίζεις δύσκολες καταστάσεις, όταν νιώθεις αδύναμος. Ελπίζω η Παναγία να μας φωτίσει όλους. Περιμένω με ανυπομονησία να προσκυνήσω το “Αξιον Εστί”» δήλωσε.

Νωρίς το μεσημεράκι έφτασε στη Μητρόπολη και η Ελένη. «Εχω έρθει από τη Φλώρινα. Θα παραμείνω μερικές ημέρες στην Αθήνα και ήθελα πολύ να έρθω να προσκυνήσω το “Αξιον Εστί”» επισήμανε η κοπέλα στη «δημοκρατία» και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν προσωπικοί λόγοι για τους οποίους βρίσκομαι εδώ. Από τη στιγμή που έτυχε να έρθει η εικόνα της Παναγίας στην Αθήνα τις ημέρες που είμαι και εγώ, αποφάσισα να πάω μόνη μου. Ο καθένας μας εξωτερικεύει με τον δικό του τρόπο την πίστη του. Προσωπικά σκέφτηκα πως ήταν ευκαιρία να προσκυνήσω».

Οπλισμένη με υπομονή και η Κατερίνα, που έφτασε έξω από τη Μητρόπολη νωρίς χθες το μεσημέρι. «Είναι η εικόνα της Παναγίας μας. Αυτό τα λέει όλα, δεν με νοιάζει να περιμένω στην ουρά» τόνισε και συνέχισε: «Πρέπει να στρεφόμαστε στην Παναγία όχι μόνο όταν δεν είμαστε καλά, αλλά και τις στιγμές που όλα βαίνουν κατ’ ευχήν. Ο Καθένας μας έχει προσωπικά προβλήματα, το θέμα είναι το πώς βιώνεις την πίστη σου».

Τέλος, ακόμη μία πιστή, που ήρθε από τον Πειραιά στην Μητρόπολη, τόνισε πως ήθελε να προσκυνήσει για να πάρει την ευλογία της Παναγίας. «Να έχουμε την υγεία μας πάνω από όλα. Ερχομαι για να με έχει καλά η Παναγία» σημείωσε.

Οι πιστοί έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν την εικόνα καθημερινά από τις 7 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, ενώ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε πρωί θα τελούνται όρθρος και θεία λειτουργία και κάθε απόγευμα παράκληση. Την Κυριακή 7 Μαΐου, την Τετάρτη 10 Μαΐου -ημέρα της Μεσοπεντηκοστής- και την Κυριακή 14 Μαΐου θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία.

«Εχουμε την ιδιαίτερη χαρά και ευλογία να φιλοξενούμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας “Αξιον Εστί”» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο προϊστάμενος του ναού π. Θωμάς Συνοδινός. Οπως εξήγησε, η εν λόγω εικόνα είναι ίσως η σημαντικότερη του Αγίου Ορους, αφού ενώπιόν της πρωτοψάλθηκε ο ύμνος «Αξιον Εστί» από τον ίδιο τον Αρχάγγελο Γαβριήλ.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα