Η προδομένη μεσαία τάξη

Η μεγάλη δημοσκόπηση της Realpolls, την οποία δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατία», αποτυπώνει σε αριθμούς την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος. Το πρώτο εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι η μεσαία τάξη, ουσιαστικά, αισθάνεται προδομένη από την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο νυν πρωθυπουργός μέχρι να καταλάβει την εξουσία είχε μια ρητορική υπέρ της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής κοινωνίας και έδειχνε να καταλαβαίνει τα προβλήματα που είχαν προκαλέσει στη μεσαία τάξη η παρατεταμένη ύφεση των Μνημονίων, η έλλειψη ρευστότητας, η ανεργία και ο ασφυκτικός έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τους πιστωτές. Στην ουσία, όμως, ουδέν έπραξε για να τονώσει τη μεσαία τάξη, την οποία, όπως δείχνουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Realpolls, διέλυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκδικητική και ιδεολογικά εμμονική πολιτική της.

Στην ίδια έρευνα προκύπτει επίσης το προφανές, αυτό που αντιμετωπίζουν όλοι οι πολίτες στην καθημερινότητά τους: είναι από δύσκολο έως αδύνατον να καλύψει κάποιος μικρομεσαίος τις υποχρεώσεις του μηνός και οι τράπεζες είθισται να βρίσκονται απέναντι και όχι δίπλα στους Ελληνες.

Σε αυτά τα… ολίγα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση αν δεν επιθυμεί να διαρρήξει τις σχέσεις της με την πλειοψηφία των πολιτών. Η μεσαία τάξη έχει πραγματικές, επείγουσες ανάγκες. Δεν καλύπτονται ούτε με τα λόγια ούτε με τις υποσχέσεις.

Το οικονομικό επιτελείο πρέπει δίχως καθυστέρηση να ασχοληθεί με λύσεις, όχι με… επιτροπές, με την τόνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας. Η κυβέρνηση, επίσης, οφείλει να επιβάλλει στις τράπεζες τον ορθό τρόπο συμπεριφοράς προς τους πολίτες. Η πανδημία κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον θα τελειώσει – τουλάχιστον ως προς το σκέλος της «ελαστικότητας» που δείχνει η Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς τα περιοριστικά οικονομικά μέτρα που ίσχυαν μέχρι το ξέσπασμα τoυ Covid-19.

Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μνημόνια, περικοπές και ψαλίδισμα των κεκτημένων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων, όπως αυτή της Realpolls, επιβεβαιώνουν όσα χρειάζονται οι άνθρωποι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα