Ολλανδία και Δανία θα δώσουν F-16 στο Κίεβο!

Διαβεβαίωση-δέσμευση του Ρούτε (όταν όμως θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις) στον Ζελένσκι

Τη διαβεβαίωση-δέσμευση της Ολλανδίας και της Δανίας πως θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16 -όταν όμως θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για τη μεταφορά τους- έλαβε το Κίεβο από τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη χώρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σήμερα (χθες) μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι η Ολλανδία και η Δανία δεσμεύονται στη μεταφορά αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία και την ουκρανική πολεμική αεροπορία, περιλαμβανομένης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ και με άλλους εταίρους όταν θα υπάρξουν οι συνθήκες για μια τέτοια μεταφορά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρούτε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ζελένσκι σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Αϊντχόβεν, ενώ αμέσως μετά τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ακολούθησε ανάλογη ανακοίνωση και από το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας.

«Συμφωνούμε στη μεταφορά αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία και την ουκρανική πολεμική αεροπορία σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και με άλλους εταίρους, όταν θα ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται, αλλά δεν περιορίζονται εκεί, η επιτυχής επιλογή, δοκιμασία και εκπαίδευση ουκρανικού προσωπικού για τα F-16, καθώς και οι απαραίτητες άδειες, υποδομές και επιμελητειακή υποστήριξη» σημειωνόταν χαρακτηριστικά στο κείμενο.

«Ιστορική συμφωνία»

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ολλανδία στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειάς του να ενισχύσει την αεράμυνα της χώρας του μερικές μέρες αφότου οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Ολλανδία και την Δανία, χαρακτήρισε την συμφωνία «ιστορική», ενώ είπε ότι ο ακριβής αριθμός των αεροσκαφών θα συζητηθεί «λίγο αργότερα». «Το βασικό ζήτημα είναι τα F-16 για την Ουκρανία, για να προστατεύσουμε τον λαό μας από τον ρωσικό τρόμο. Γινόμαστε ισχυρότεροι» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το Σάββατο, πάντως, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ είπε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στον χειρισμό αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 έχει αρχίσει αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες και πιθανόν περισσότερος χρόνος.

Ο Ρέζνικοφ επισήμανε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι οι έξι μήνες εκπαίδευσης θεωρούνται το ελάχιστο για τους πιλότους, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την εκπαίδευση των μηχανικών αεροσκαφών. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στη Δανία και τη Ρουμανία, όπως έχουν διαμηνύσει αξιωματούχοι της συμμαχίας χωρών οι οποίες στηρίζουν την Ουκρανία, στον αγώνα που δίνει απέναντι στη Ρωσία, έπειτα από την εισβολή της τελευταίας στα εδάφη της τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Σαββατοκύριακο πάντως ο Ζελένσκι βρέθηκε και στη Σουηδία, όπου είχε συνομιλίες για την πιθανότητα να προμηθευτεί η χώρα του και μαχητικά αεροσκάφη τύπου Gripen.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα