Ριζικός μετασχηματισμός των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο υπουργός Αμυνας προανήγγειλε την εφαρμογή νέων οργανωτικών και επιχειρησιακών μοντέλων του Στρατού, ιδρύοντας Μονάδες Μεικτής Χρήσεως με ορίζοντα το 2030

Αποφασισμένος να προχωρήσει με βήμα ταχύ στον ριζικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων εμφανίζεται ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο την εφαρμογή νέων οργανωτικών και επιχειρησιακών μοντέλων οργάνωσης και ανάπτυξης του Στρατού με ορίζοντα το 2030. Σε μια εποχή ριζικών μεταβολών στην «τέχνη» του πολέμου, αλλά και των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα κράτη από κρατικούς ή μη κρατικούς δρώντες, ο Ελληνικός Στρατός μπαίνει σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών ώστε να μπορέσει να εκσυγχρονιστεί και να διαχειριστεί τις νέου τύπου απειλές που υπάρχουν στον σύγχρονο κόσμο και συγκεκριμένα στη γειτονιά μας που έχει αποδειχτεί «εργαστήριο» εφαρμογής ανορθόδοξου πολέμου και επιχειρήσεων.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση μετάλλαξης. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να αλλάξουν, να εξελιχθούν και το 2030 να είναι απολύτως έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις καιρών που τα μεταβάλλουν όλα γύρω τους. Μεγεθύνουν τις απειλές, πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα, δημιουργούν νέες προκλήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της παρουσίας του στην τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησης στην 1η Στρατιά, από τον αντιστράτηγο Ι. Τσιόπλο στον αντιστράτηγο Δ. Κωνσταντάκο. Οσον αφορά ειδικότερα τις αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις, ο υπουργός Αμυνας ξεκαθάρισε ότι «ήδη στο νέο οργανωτικό σχήμα έχουν προβλεφθεί υπό τη διοίκηση στρατηγού Διεύθυνση Μετεξέλιξης, όπως επίσης και Διεύθυνση Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, η οποία θα δημιουργήσει τις Μονάδες Μεικτής Χρήσεως, τις μονάδες που, από την εκπαίδευσή τους και τον εξοπλισμό τους, θα είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε μηδενικό χρόνο στις προκλήσεις που η αλλαγή του περιβάλλοντος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν.

Οι αλλαγές αυτές υπογραμμίζουν την τεράστια προσπάθεια και την επιτυχία που πραγματοποιήθηκε εδώ, στη Θεσσαλία, τους τελευταίους μήνες». Στον σχεδιασμό αυτό φαίνεται πως υπάρχει διακομματική συναίνεση, καθώς και ο ναύαρχος Αποστολάκης στην εισήγησή του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «είναι αναγκαία η επανεξέταση του σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων με κριτήρια την προτεραιοποίηση, την οικονομία δυνάμεων, τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τις νέες τεχνολογίες και την εμπέδωση των συμπερασμάτων από τις τελευταίες ένοπλες συγκρούσεις».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα