Κάποιοι «τσίμπησαν» τις τιμές, στηρίχτηκαν στον ξένο επισκέπτη και γέμισαν τα δωμάτιά τους. Ορισμένοι «έριξαν» τον τιμοκατάλογο, περίμεναν τον Ελληνα τουρίστα, αλλά είδαν κενά τα βιβλία κρατήσεων. Και άλλοι έβαλαν λουκέτο.
Ξενοδόχοι τριών ταχυτήτων φέρονται να «τρέχουν» την ελληνική τουριστική μηχανή από την οποία για πρώτη χρονιά… λείπουν χιλιάδες κλίνες! Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, πανελλαδικά, 80 ξενοδοχεία- κυρίως μικρές μονάδες με ελληνική πελατεία- έκλεισαν εξαιτίας οικονομικού αδιεξόδου. Μόνο από την Αθήνα «έφυγαν» 2.000 κρεβάτια, ενώ το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας εκτιμά νέο κύμα λουκέτων στα ξενοδοχεία της επικράτειας. Οπως λέει ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης, πληγή αποτελούν επίσης οι… παράνομοι, ιδιώτες που ενοικιάζουν αυτόνομα τις κατοικίες τους. Εκτιμάται ότι 50.000 τέτοια σπίτια «διακινούνται» στο Διαδίκτυο.
Εφέτος, ο κύκλος εργασιών στα ελληνικά ξενοδοχεία αναμένεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα, αφού η μέση πληρότητα και η μέση τιμή διάθεσης δωματίων δεν άλλαξαν δραματικά. «Τον Αύγουστο οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στα ξενοδοχεία του νοτίου Αιγαίου, της Κρήτης και του Ιονίου. Πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι εφέτος αυξήθηκαν οι τιμές στα παραθεριστικά καταλύματα, ενώ στα ξενοδοχεία πόλης, με πελατεία σε μεγαλύτερη αναλογία από την εγχώρια αγορά, οι τιμές μειώθηκαν αισθητά» λέει ο κ. Τσακίρης. Βάσει της έρευνας του ΙΤΕΠ, οι περιοχές που παραδοσιακά επισκέπτονται Ελληνες μεσαίου – χαμηλού εισοδήματος εμφάνισαν το καλοκαίρι μειωμένες πληρότητες σε αντίθεση με τα αγαπημένα νησιά των αλλοδαπών τουριστών.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το πρώτο οκτάμηνο του έτους οι αφίξεις αυξήθηκαν στην Ελλάδα 8,6%, όταν ανταγωνίστριες χώρες κατέγραψαν διψήφια ποσοστά (12,6% Τουρκία κ.ά.).
Ελένη Ευαγγελοδήμου