Η μεγάλη κοροϊδία με τις ιατρικές δαπάνες!

Kενό γράμμα αποδεικνύεται στην πράξη η πρόβλεψη του φορολογικού νομοσχεδίου για έκπτωση φόρου 10% στις ιατρικές δαπάνες καθώς, όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη, η φοροαπαλλαγή από το 2014 θα χορηγείται μόνο στο μέρος των δαπανών που δεν θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρίες και μόνο εάν υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος! Επίσης το ποσό της μείωσης φόρου δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τα 3.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι για εισόδημα 15.000 ευρώ που θα δηλωθεί το 2014 θα δίνεται έκπτωση φόρου, μόνον εφόσον οι ιατρικές δαπάνες που επιβαρύνουν καθαρά τον μισθωτό υπερβαίνουν τα 750 ευρώ. Για εισόδημα 20.000 ευρώ η αντίστοιχη καθαρή δαπάνη πρέπει να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, ενώ για εισόδημα 25.000 ευρώ τα 1.250 ευρώ κ.ο.κ.

Στην πράξη δηλαδή ακόμα και αυτή η «ψαλιδισμένη» φοροαπαλλαγή που απέμεινε για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους είναι δώρον… άδωρον, καθώς δύσκολα θα μπορέσουν οι φορολογούμενοι να πραγματοποιήσουν το αναγκαίο ποσό ιατρικών δαπανών (με δική τους συμμετοχή), που θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν μείωση φόρου κατά 10%.

Στις δαπάνες που θα μπορεί υποβληθούν στην Εφορία περιλαμβάνονται:

– Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, γναθοχειρουργούς για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική.

– Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών.

– Τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη γενικά.

– Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσοκόμο για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κλινική ή στο σπίτι.

– Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών του σώματος με τεχνητά μέλη κ.ά.

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών «θα ροκανίσει» τα όποια οφέλη περιμένουν οι φορολογούμενοι από την καταβολή των νέων επιδομάτων για τα παιδιά.

Για μισθωτό με 1 παιδί και 20.000 ευρώ εισόδημα (δηλαδή 1.429 ευρώ/ μήνα) ο αναλογών φόρος το 2013 θα διαμορφωθεί στα 2.220 ευρώ, καθώς όμως έχει έκπτωση 100 ευρώ για το ενοίκιο κατοικίας, 100 ευρώ για δίδακτρα, 80 ευρώ για ασφάλιστρα ζωής και 80 ευρώ, ο τελικός φόρος θα υποχωρήσει στα 1.910 ευρώ.

Για το 2014 ο αναλογών φόρος θα φτάσει στα 2.300 ευρώ, χωρίς να προβλέπεται η παραμικρή έκπτωση φόρου. Ακόμα και μετά το επίδομα του παιδιού η τελική επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στα 2.140 ευρώ, δηλαδή ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει επιπλέον βάρος 230 ευρώ σε σχέση με το 2013!

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα