Θα γίνουν αλλαγές στα σχολικά βιβλία

Για αλλαγές και βελτιώσεις, όπου αυτές κριθούν απαραίτητες, δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου στα νέα βιβλία του δημοτικού, τα οποία διδάσκονται πιλοτικά στα ολοήμερα δημοτικά και αναμένεται να ενταχθούν σε όλα τα σχολεία από την επόμενη διδακτική χρονιά. Ειδικά στα εγχειρίδια των Θρησκευτικών, η θεολογική κοινότητα αναμένει με αγωνία τις τροποποιήσεις αυτές, καθώς διαπίστωσε τρομακτικά λάθη και ελλείψεις και μια προσπάθεια να παρουσιαστεί η ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία ως μια από τις γνωστές θρησκείες που υπάρχουν σήμερα. Την απάντηση αυτή έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου για το θέμα.

Στο σχετικό έγγραφο, ο κ. Παπαθεοδώρου επισημαίνει ότι η «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων παρακολουθεί την εφαρμογή του Προγράμματος Σπουδών στα ολοήμερα πιλοτικά σχολεία και επεξεργάζεται παιδαγωγικά και επιστημονικά στοιχεία από τα διάφορα στοιχεία που εμφανίζονται στην πειραματική αυτή διαδικασία». Στην ερώτησή της, η κυρία Ξουλίδου εκφράζει την ίδια ανησυχία με αυτή που έχουν εκφράσει οι θεολόγοι, τον κίνδυνο δηλαδή να μετατραπούν τα Θρησκευτικά από μάθημα διδασκαλίας της χριστιανικής θρησκείας σε μάθημα θρησκειολογικής διδασκαλίας.

Υπενθυμίζεται ότι θεολόγοι αλλά και εκπαιδευτικοί είχαν εξαρχής αντιδράσει εντόνως στα νέα εγχειρίδια Θρησκευτικών για το δημοτικό και το γυμνάσιο. Είχαν επισημάνει, μάλιστα, ειδικά για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν έχουν εξοικειωθεί με τις θρησκευτικές έννοιες λόγω της ηλικίας τους, ότι υπάρχει κίνδυνος να καταληφθούν από σύγχυση όταν θα διδάσκονται για όλες της θρησκείες που απαντώνται. Οπως έχουν τονίσει, η παιδαγωγική επιστήμη ορίζει ότι για να γίνει πλήρως κατανοητό ένα γνωστικό αντικείμενο απαιτείται ένα υπόβαθρο γνώσεων από τον μαθητή, κάτι που πρέπει να προβλεφθεί για τα παιδιά του δημοτικού.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα