Συναγερμός για τα μολυσμένα αβγά σε ολόκληρη την Ευρώπη

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αβγά, που άρχισε από την Ολλανδία και τη Γερμανία, σημαίνοντας συναγερμό στην Ευρώπη, με τις Βρυξέλλες να προειδοποιούν πως ενδεχομένως να εκτείνεται σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες. Οι Ολλανδοί κτηνοτρόφοι φοβούνται πως τα αβγά που έχουν μολυνθεί με την τοξική ουσία fipronil μπορεί να έχουν πωληθεί σε ακόμα επτά χώρες, ενώ από χθες άρχισαν ελέγχους στο κρέας των πουλερικών που προέρχεται από τις ίδιες μονάδες κτηνοτροφικής παραγωγής, για να διαπιστωθεί αν είναι και αυτό μολυσμένο με το δηλητηριώδες χημικό.

«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε ελέγχους στο κρέας των πουλερικών στις μονάδες εκτροφής, τα αβγά των οποίων βρέθηκαν μολυσμένα, για να διαπιστωθεί εάν το κρέας είναι επίσης μολυσμένο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τίτε Μάστενμπρεκ, εκπρόσωπος του ολλανδικού οργανισμού για την ασφάλεια των τροφίμων. Οι μονάδες που ελέγχονται είναι δεκάδες και μόνον εάν τα τεστ βγουν αρνητικά, οι παραγωγοί θα μπορέσουν να συνεχίσουν με την παραγωγή κρέατος. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια καθησυχασμού της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, ο Μάστενμπρεκ διευκρίνισε πως πρόκειται για προληπτικούς ελέγχους. «Ο εντοπισμός των μολυσμένων αβγών ήταν η ύψιστη προτεραιότητα. Τώρα έχουμε τον χρόνο και τον χώρο για να ασχοληθούμε με το κρέας».

Σύμφωνα με τον Ολλανδικό Γεωργικό Οργανισμό, οι πιθανότητες εντοπισμού της τοξικής ουσίας στο κρέας των πουλερικών είναι ελάχιστες, καθώς οι συνθήκες εκτροφής των πουλερικών που προορίζονται για κατανάλωση είναι διαφορετικές από αυτές των πουλερικών που εκτρέφονται για τα αβγά τους και τα πρώτα δεν κινδυνεύουν να προσβληθούν από το παράσιτο κόκκινο άκαρι, που οδηγεί στη χρήση εντομοκτόνων. Η Κομισιόν επεσήμανε πως παρακολουθεί την υπόθεση, καθώς τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία είναι υψίστης σημασίας. Στο Βέλγιο, η ομοσπονδιακή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων άρχισε έρευνα μαζί με την Εισαγγελία, διευκρινίζοντας ότι καμία παρτίδα από τα μολυσμένα αβγά δεν εισήχθη προς πώληση στη χώρα, ενώ το παράδειγμά της ακολούθησαν ακόμα πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα