Καταγγελίες για στημένους διαγωνισμούς στο Δημόσιο!

Για απίστευτες εκπτώσεις έως και 56% και φωτογραφικές προκηρύξεις σε 428 έργα την τελευταία τετραετία μιλούν οι εργολάβοιΜε απίστευτες εκπτώσεις, που έφτασαν κατά μέσο όρο το 56%, ανατέθηκαν την τελευταία τετραετία 428 έργα με προϋπολογισμό άνω των 2.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης του εργοληπτικού συνδέσμου ΣΑΤΕ. 

Η διοίκηση του ΣΑΤΕ στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση διαμαρτύρεται επειδή «οι αναθέτουσες Αρχές συνεχίζουν να αναδεικνύουν αναδόχους μειοδότριες εταιρίες με προσφορές που αντικειμενικά δεν μπορούν να υλοποιηθούν». Κάποιοι στην αγορά κατασκευών βλέπουν με επιφυλακτικότητα την εισήγηση για επαναφορά κάποιας μορφής μαθηματικού τύπου, ώστε να απορρίπτονται αυτόματα οι πολύ χαμηλές προσφορές στους διαγωνισμούς. Κυρίως επειδή για περίπου έξι χρόνια (1999-2005) ο μαθηματικός τύπος χρησιμοποιήθηκε από μικρούς και μεγάλους εργολάβους ώστε να καθοδηγούνται τα αποτελέσματα των διαγωνισμών. Γι’ αυτό και καταργήθηκε από την τότε κυβέρνηση Κ. Καραμανλή.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας Αθουσάκης αναφέρει στην εισήγησή του στη σημερινή συνέλευση πως εκτός από τις μεγάλες εκπτώσεις ο κλάδος αντιμετωπίζει και άλλα τρία σημαντικά προβλήματα. Αρκετοί φορείς του Δημοσίου «βαπτίζουν υπηρεσίες ή προμήθειες» αρκετά έργα που θα «απορροφήσουν σημαντικά ποσοστά δημόσιων και κοινοτικών δαπανών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 ή άλλων κοινοτικών προγραμμάτων», με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ύλη των τεχνικών εταιριών.

Παραδείγματα

Τέτοια παραδείγματα είναι τα έργα για χώρους διαχείρισης απορριμμάτων, τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων LED και τα έργα εγκατάστασης και θέσεις σε λειτουργία συστημάτων παρακολούθησης – τηλεελέγχου και ανίχνευσης διαρροών δικτύων υδροδότησης. Ο ΣΑΤΕ διαμαρτύρεται και για τις αλλαγές στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων με βάση τις οποίες περιορίζεται ο ρόλος του εργοληπτικού πτυχίου που σήμερα κατέχουν οι τεχνικές εταιρίες. Η αρμόδια Αρχή υποστηρίζει πως η πρόσκληση στους διαγωνισμούς δεν δύναται να γίνεται μέσω των τάξεων εγγραφής (εργοληπτικά πτυχία) στο σχετικό μητρώο, με τον ΣΑΤΕ να διαφωνεί.

Για το θέμα των φωτογραφικών διατάξεων στους διαγωνισμούς, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ο κ. Αθουσάκης υποστηρίζει πως «ξεπερνούν κάθε φαντασία φαυλότητας, ιδιοτέλειας και αδιαφάνειας, στην εφαρμογή της αναλογικότητας των όρων. Π.χ., τα ΧΥΤΑ θέλουν εμπειρία τοποθέτησης μεμβρανών, χωματουργικές εργασίες ή λειτουργίας μικρής μονάδας επεξεργασίας στραγγιδίων μόνο σε ΧΥΤΑ!!!

Στις εγκαταστάσεις φωτιστικών LED απαιτούνται, πλην των άλλων, δέκα (10) τουλάχιστον διαφορετικά τιμολόγια σε δήμους που να συμπληρώνουν το 1/2 του κύκλου εργασιών της προμήθειας. Αν είναι εννέα 10πλάσιου κύκλου εργασιών, αποκλείονται!!!»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα