Αθωώθηκε η Δούρου, ένοχοι κρίθηκαν 12 για τη Μάνδρα!

Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφίακαι απάλλαξε 13 κατηγορουμένους από τους 21 για τις φονικές πλημμύρες

Στις 23 Ιουνίου θα πέσει η αυλαία της δίκης σε πρώτο βαθμό για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, που κόστισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους το 2017, με το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας να αποφασίζει για τις ποινές που θα επιβληθούν στους οκτώ κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση.

Νωρίτερα χθες το πρωί, έπειτα από πολύμηνη διαδικασία, οι δικαστές ανακοίνωσαν την αθωωτική τους κρίση για την πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και ακόμη 12 κατηγορουμένους.

Με την ίδια απόφαση κρίθηκαν ένοχοι κατά πλειοψηφία οκτώ από τους κατηγορουμένους. Ενώ οι δικαστές ομόφωνα αθώωσαν άλλους 12 για το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετώπιζαν.

Πρόκειται για υπαλλήλους δασαρχείου, τους τότε δημάρχους Μεγάρων και Ελευσίνας, υπαλλήλους της Πολεοδομίας και υπαλλήλους της Επιτροπής Αστυνόμευσης Ρεμάτων.

Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα αθώα τη Ρένα Δούρου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και κατά πλειοψηφία (2-1) αθώα για τις πράξεις της πλημμύρας διά παραλείψεως από υπόχρεο, της ανθρωποκτονίας και της σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Αντίθετα, οι δικαστές έκριναν κατά πλειοψηφία ενόχους οκτώ κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων τους τότε αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Αττικής και Τεχνικών Εργων, τη δήμαρχο Μάνδρας, δασάρχες και στελέχη Πολεοδομίας και Αστυνόμευσης Ρεμάτων.

Η ενοχή των συγκεκριμένων κατηγορουμένων αφορά κατά περίπτωση τα αδικήματα της πλημμύρας, της ανθρωποκτονίας και σωματικών βλαβών από αμέλεια. Μετά την έκδοση της απόφασης που έκρινε αθώους τους 13 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους, η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με την υποβολή αιτημάτων για την αναγνώριση ελαφρυντικών από τους συνηγόρους υπεράσπισης των οκτώ καταδικασθέντων, οι οποίοι ζήτησαν όλα τα προβλεπόμενα ελαφρυντικά, όπως του σύννομου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Μάλιστα, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αναγνώρισης των ελαφρυντικών, οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν πως πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι ενέργειες που έκαναν προς άρση των συνεπειών των πράξεων που τους καταλογίζονται.

«Οταν έχει συμβεί μια τραγωδία, δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε στιγμιαίας χαράς ούτε προσωπικής δικαίωσης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωσή της η Ρένα Δούρου με αφορμή την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου και συμπλήρωσε: «Η απόφαση αυτή θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς προς όλους. Αντί να εργαλειοποιούν τις τραγωδίες για την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων τυμβωρυχώντας, να ενσκύψουν στο πρόβλημα και να εξετάσουν πώς θα αντιμετωπιστεί η επερχόμενη λαίλαπα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η άδικη δίωξή μου χρησιμοποιήθηκε στις περιφερειακές αλλά και στις εθνικές εκλογές με τη διάδοση fake news και την απόπειρα απροκάλυπτης δολοφονίας χαρακτήρα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα