Γιατρός ο εγκέφαλος της σπείρας με την κόκα!

Ο 68χρονος από τη Θεσσαλονίκη είχε ανοίξει μεγάλες μπίζνες με καρτέλ της Λατινικής Αμερικής

Γιατρός από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ήταν παλιός γνώριμος της Αστυνομίας σε υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων, καυσίμων και φαρμάκων, είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος που θα διακινούσε σε όλη την Ευρώπη 104,6 κιλά κοκαΐνη σε συνεργασία με καρτέλ της Λατινικής Αμερικής.

Ο 68χρονος φερόμενος ως αρχηγός της σπείρας είχε απασχολήσει τις Αρχές τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τον Ιανουάριο του 2004 ο γιατρός είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών για πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και δωροδοκία για υπόθεση εικονικών εξαγωγών 158 φορτίων υγρών καυσίμων στη Βουλγαρία το 1994. Ομως λίγους μήνες μετά, αφέθηκε ελεύθερος.

Τον Μάρτιο του 2005 είχε συλληφθεί ξανά, καθώς μαζί με τον αδερφό του κατηγορήθηκαν για διακίνηση τεράστιας ποσότητας λαθραίων τσιγάρων, που ξεπερνούσε τα 150.000.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα, αξίας άνω των 80.000.000 ευρώ.

Στην υπόθεση της διακίνησης της κοκαΐνης εμπλέκονται ο γιος και ο ανιψιός του 68χρονου γιατρού, οι οποίοι έχουν συλληφθεί. Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης έφτασαν στα ίχνη του κυκλώματος έπειτα από πληροφορίες της αντίστοιχης αμερικανικής υπηρεσίας DEA, εδώ και έναν χρόνο, για την παράδοση κοντέινερ με μπανάνες στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας από το Εκουαδόρ, μέσα στα οποία έκρυβαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών. Το πλοίο με τις μπανάνες έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 21 Απριλίου.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. παρακολούθησαν επί ημέρες το κοντέινερ και περίμεναν τα μέλη του κυκλώματος να πάνε για την παραλαβή των ναρκωτικών, όπως τελικά έγινε. Ενα αυτοκίνητο μετέφερε την κοκαΐνη σε αποθήκη στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου και από εκεί άλλο όχημα παρέλαβε τα ναρκωτικά με προορισμό τη Βόρεια Μακεδονία. Στα Διαβατά οι αστυνομικοί έκαναν μπλόκο στα δύο αυτοκίνητα με τα οποία μετέφεραν το φορτίο με τη λευκή σκόνη.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων επτά Ελληνες και τρεις Αλβανοί.
Ανάμεσα σε αυτούς και ένας 61χρονος, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2020 ενώ επέβαινε σε φουσκωτό σε θαλάσσια περιοχή των Χανίων, μέσα στο οποίο είχαν βρεθεί όπλα από τη Λιβύη. Επίσης, στα Σκόπια συνελήφθησαν τέσσερα μέλη του κυκλώματος με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία, που συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση, καθώς το κοντέινερ με τις μπανάνες θα κατέληγε σε εταιρία με έδρα στη γειτονική χώρα. Ειδικότερα, συνελήφθη ο ιδιοκτήτης εταιρίας «βιτρίνα» στη Βόρεια Μακεδονία, μέσω της οποίας θα διακινούνταν η κοκαΐνη σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Επίσης, συνελήφθησαν η σύζυγός του, ένας οδηγός και ένα ακόμα πρόσωπο.

Οπως διαπίστωσαν οι Ελληνες αστυνομικοί σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους στη Βόρεια Μακεδονία, η συγκεκριμένη επιχείρηση με υποτιθέμενη δραστηριότητα «εισαγωγές – εξαγωγές» είχε ανύπαρκτα γραφεία και διέθετε «αφανή» ιδιοκτήτη, ο οποίος προέβαινε σε παραγγελίες εμπορευματοκιβωτίων που έφταναν στην Ευρώπη μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Σε τέτοια κοντέινερ που περιείχαν μπανάνες μεταφέρθηκε η ποσότητα της κοκαΐνης. Τα 104,6 κιλά κοκαΐνη ήταν τοποθετημένα σε ειδικές κρύπτες στα κενά σημεία του κοντέινερ.

Τεράστια κέρδη

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Αστυνομίας, τα κέρδη από τη διακίνηση των ναρκωτικών υπολογίζονται σε τουλάχιστον 2.100.000 ευρώ, ενώ από τη λιανική διάθεσή τους θα αποκόμιζαν έσοδα μέχρι 11.000.000 ευρώ. Σε έρευνες που ακολούθησαν σε σπίτια των συλληφθέντων, εντοπίστηκε το χρηματικό ποσό των 285.000 ευρώ. Για την υπόθεση ενημερώθηκε η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για να διερευνηθούν τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκόμενων προσώπων και αν διακινήθηκαν μέσω λογαριασμών παράνομα κέρδη ή έγινε «ξέπλυμα» μέσω αγορών.

Χθες οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα. Για «διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση» και «ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών, κατ’ επάγγελμα».

Επιπλέον, κατά περίπτωση, ασκήθηκε δίωξη για τα πλημμελήματα της βίας κατά υπαλλήλων, της απείθειας, της οπλοκατοχής και της επικίνδυνης οδήγησης. Ολοι οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στην 4η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία ζήτησαν και πήραν προθεσμία για τη Δευτέρα 15 Μαΐου και έως τότε παραμένουν υπό κράτηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα