Οδηγός λεωφορείου προσέβαλε ΑμεΑ

Χωρίς ίχνος ντροπής ρώτησε έναν άνθρωπο με κινητικά προβλήματα που ήθελε να μπει «γιατί βγαίνεις έξω;»

Στο Πειθαρχικό παραπέμφθηκε ο οδηγός του ΟΑΣΑ που χωρίς ίχνος ντροπής ρώτησε έναν άνθρωπο με κινητικά προβλήματα, που ήθελε να μπει στο λεωφορείο, «γιατί βγαίνεις έξω;». Μάλιστα, ο «επαγγελματίας» δεν στάθηκε σε αυτήν τη φράση και συνέχισε την αισχρή ρητορική του.

Το περιστατικό και η απαράδεκτη συμπεριφορά του οδηγού έχουν ξεσηκώσει τα τελευταία 24ωρα θύελλα αντιδράσεων, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για την αντιμετώπιση των ΑμεΑ ακόμη και στις μετακινήσεις. Υπενθυμίζεται ότι άτομο με κινητικά προβλήματα κατήγγειλε τη συμπεριφορά του οδηγού του ΟΑΣΑ σε βίντεο που ανάρτησε στο TikTok, καταγράφοντας όσα συνέβησαν όταν επιχείρησε να μπει στο λεωφορείο, αλλά δεν λειτουργούσε η ράμπα.

Αναλυτικά, στο υλικό που αναρτήθηκε στη δημοφιλή πλατφόρμα φαίνεται το λεωφορείο να σταματά, αλλά να μην κατεβαίνει η ειδική ράμπα. Στον διάλογο που ακολουθεί, όταν το άτομο στο αναπηρικό αμαξίδιο πλησιάζει την μπροστινή πόρτα του λεωφορείου, ο οδηγός ακούγεται να του λέει: «Δεν έχεις βοηθό, ρε;» Οταν, δε, το άτομο που ζητά τη βοήθειά του απαντά αρνητικά, τότε ο οδηγός ακούγεται να λέει: «Γιατί πας έξω;».

Αφού τελικά ο οδηγός του ΟΑΣΑ βοήθησε το ΑμεΑ να μπει στο λεωφορείο, ακολούθησε δεύτερος γύρος προσβλητικής συμπεριφοράς, καθώς ακούγεται να του λέει: «Ρε, συ, το κράτος σού πληρώνει βοηθό. Ολα στην τσέπη…». Κατευθείαν μόλις το θύμα της επαίσχυντης επίθεσης κοινοποίησε το βίντεο, συλλογικότητες, ομάδες αλλά και μεμονωμένα οι πολίτες άρχισαν να διαμαρτύρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας από την Πολιτεία να λάβει θέση και να αποδώσει ευθύνες στον οδηγό.

Στη συνέχεια με ανακοίνωσή τους ΟΑΣΑ και ΟΣΥ κάνουν λόγο για περιστατικό απρεπούς και καταδικαστέας συμπεριφοράς, το οποίο δεν συνάδει με τις αρχές του ομίλου Αστικών Συγκοινωνιών. «Οι διοικήσεις των ΟΑΣΑ και ΟΣΥ, λαμβάνοντας γνώση για περιστατικό απρεπούς και καταδικαστέας συμπεριφοράς οδηγού σε επιβάτη με αναπηρικό αμαξίδιο, έδωσαν εντολή για τις προβλεπόμενες ενέργειες σχετικά με τον πειθαρχικό έλεγχο του εμπλεκόμενου οδηγού. Ενεργοποιήθηκαν ήδη οι διαδικασίες για τον εντοπισμό του εν λόγω υπαλλήλου, προκειμένου να κληθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο» αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση.

Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών και οι Οδικές Συγκοινωνίες καταλήγουν στην κοινή τους ανακοίνωση για το περιστατικό τονίζοντας τα εξής: «Προσβλητικές συμπεριφορές όπως αυτή όχι μόνο δεν συνάδουν με τις αρχές του ομίλου Αστικών Συγκοινωνιών (η ΟΣΥ διαθέτει μόνιμη υπηρεσία εξυπηρέτησης πολιτών με αναπηρία, ενώ αναπτύσσει συγκεκριμένο σχέδιο εξυπηρέτησης όλων των επιβατών που έχουν κινητικά προβλήματα), αλλά είναι καταδικαστέες και θα έχουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα