Παρέμβαση εισαγγελέα για την κονόμα στη ΔΕΗ

Ξεκινά προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες για χειραγώγηση της μετοχής και εσωτερικής πληροφόρησης

Στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Εισαγγελίας μπαίνουν η προαναγγελθείσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και οι καταγγελίες που ακολούθησαν. Ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα προκειμένου να ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις, όπως χειραγώγηση και κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης.

Συγκεκριμένα, με εντολή του προς τους οικονομικούς εισαγγελείς, ο κ. Μπαρδάκης ζητά να αξιολογήσουν όσα καταγγέλλονται αναφορικά με την εξαγγελθείσα άντληση κεφαλαίων ύψους 750.000.000 ευρώ της ΔΕH και να εντοπίσουν εάν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αξιόποινων πράξεων, όπως αυτά της χειραγώγησης εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών και κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης. Στο υλικό της δικογραφίας θα περιλαμβάνεται και η αναφορά άδικης πράξης που κατέθεσαν τη Δευτέρα στον Αρειο Πάγο έξι δικηγόροι.

Στην αναφορά που υπογράφουν οι δικηγόροι Αγαμέμνων Τάτσης, Χρήστος Πετράκος, Γεώργιος Λιάπης, Κώστας Χαρίτου, Γιώργος Κακουλάκης και Λεωνίδας Στάμος κάνουν λόγο για αποχρώσες ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της χειραγώγησης μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο και ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.

Τα επίμαχα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνται οι δικηγόροι και θα τεθούν υπό διερεύνηση από τους οικονομικούς εισαγγελείς, αναφέρουν μεταξύ άλλων πως η τιμή της μετοχής της εταιρίας «υποχωρούσε χωρίς προφανή λόγο» από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία έγινε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του ΧΑΑ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, γεννώνται υποψίες για σκόπιμες ενέργειες, που εδράζονται σε εσωτερική πληροφόρηση.

Παράλληλα, στοιχεία για την υπόθεση συγκεντρώνει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στον απόηχο των μεγάλων αναταράξεων που προκάλεσε η ανακοίνωση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750.000.000 ευρώ, καθώς έχουν εντοπιστεί αρκετά ασυνήθιστα σημεία. Με ενδιαφέρον αναμένεται η λίστα των προσώπων που είχαν πρόσβαση στις εμπιστευτικές εταιρικές πληροφορίες. Τη λίστα έχει ζητήσει η Επιτροπή από τη ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πραγματοποιεί πάντα ελέγχους συναλλαγών ύστερα από κάθε μεγάλη εταιρική ανακοίνωση, ωστόσο στην περίπτωση της ΔΕΗ ο έλεγχος διευρύνεται λόγω σημαντικών επιβαρυντικών ενδείξεων, με κυριότερη τη συναλλακτική έκρηξη που σημειώθηκε στη μετοχή της ΔΕΗ τον περασμένο Αύγουστο, «κόντρα» στη γενική συναλλακτική υποχώρηση της αγοράς. Η μέση αξία των συναλλαγών μετοχών της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 73%, ενώ στο ίδιο διάστημα η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα για το σύνολο του Χ.Α. υποχώρησε κατά 34%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα