Οργή εκπαιδευτικών για τα λάθη στις συντάξεις!

Μπάχαλο… fast track, με περικοπές στο 30%, μη αναγνώριση προϋπηρεσίας και λάθος ημερομηνία υπολογισμού

Τραγικά λάθη στην έκδοση συντάξεων εκπαιδευτικών με τη διαδικασία fast track καταγγέλλουν οι αρμόδιοι φορείς, την ώρα που ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης συνεχίζει να αυτοθαυμάζεται και να επιτίθεται σε όσους επισημαίνουν όσα συμβαίνουν.

Σχολιάζοντας το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας», χωρίς να το κατονομάζει, κατηγόρησε εκ νέου τους δικηγόρους που αποκαλύπτουν τις μειωμένες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, και την ίδια στιγμή προσπάθησε να καθησυχάσει, λέγοντας ότι τα όποια λάθη διορθώνονται άμεσα.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) υπογραμμίζει ότι έχει νέες δεκάδες καταγγελίες. Αυτές αφορούν τα εξής προβλήματα:

Σε πολλούς εκπαιδευτικούς γίνεται περικοπή 30%, με την αιτιολογία ότι οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να εργάζονται, χωρίς να έχουν δηλώσει κάτι σχετικό και χωρίς να προκύπτει από τα δικαιολογητικά που είχαν καταθέσει στο ΓΛΚ.

Η έκδοση των συντάξεων με την αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν «διαβάζει» ή δεν «αναγνωρίζει» την προϋπηρεσία σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, δηλαδή πριν από τον διορισμό στο Δημόσιο, σε πολλές συνταξιοδοτήσεις και δεν υπολογίζει σε όλες τις περιπτώσεις τις αιτήσεις για εξαγορά πλασματικών χρόνων. Συνέπεια αυτού δεν είναι μόνο ότι οι συντάξεις είναι πολύ μικρές, αλλά ότι, αν ληφθεί υπόψη ότι τα αναδρομικά υπόκεινται σε παρακράτηση 20%+6% για την υγεία και μετά αφαιρείται το άθροισμα των προσωρινών συντάξεων, ο συνταξιούχος καλείται να επιστρέψει ως «αχρεωστήτως καταβληθέν» το υπερβάλλον ποσό σε μηνιαίες δόσεις, που έχει εισπράξει με την προσωρινή σύνταξη. Το ποσό της σύνταξης που απομένει είναι ελάχιστο και με αυτό καλείται να ζήσει ο συνταξιούχος.

Σε πολλές συνταξιοδοτικές πράξεις ο υπολογισμός της σύνταξης δεν γίνεται από την ημερομηνία συνταξιοδότησης (συνήθως 1/9/2021), αλλά από την ημερομηνία έκδοσης της σύνταξης με την αυτοματοποιημένη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο οι συνταξιούχοι στερούνται τις συντάξιμες αποδοχές πολλών μηνών.

Στην ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν ότι «επειδή οι ενστάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο δεν πρόκειται να συζητηθούν πριν από την παρέλευση 5ετίας και επειδή είναι σκάνδαλο να καλείται ο συνταξιούχος να ζήσει με μια κουτσουρεμένη σύνταξη από τραγικά λάθη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, απαιτούμε να γίνει άμεσα επανέλεγχος όλων των συντάξεων που έχουν εκδοθεί με τη μέθοδο fast track, να γίνει αποκατάσταση των συντάξεων και να μη δίδονται οδηγίες από τις υπηρεσίες σας να καταφεύγουν σε ενστάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο».

Καταλήγουν χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο, εξοργιστικό και σκανδαλώδες το γεγονός ότι τους συνταξιούχους, αντί το υπουργείο Εργασίας να τους δίνει αναδρομικά από την ημερομηνία της συνταξιοδότησής τους, τους θεωρεί «οφειλέτες» και τους παρακρατεί την οφειλή αυτή από το ποσό της μηνιαίας κουτσουρεμένης σύνταξής τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα