Ποιοι θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα στέγης «Σπίτι μου»

Πώς θα δοθούν τα 10.000 δάνεια. Προϋπόθεση η κατοικία να είναι έως 120 τ.μ. και αξίας έως 200.000 €

Το τοπίο γύρω από τη χορήγηση στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια επιχειρεί να ξεδιαλύνει το υπουργείο Εργασίας, εξειδικεύοντας τις δράσεις του προγράμματος «Σπίτι μου». Το πρόγραμμα αποτελεί τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης για νέα ζευγάρια και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο.

Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα παρέχει δάνεια σε περίπου 10.000 νέους έως 39 ετών, προκειμένου να αποκτήσουν τη δική τους πρώτη κατοικία. Απαραίτητη προϋπόθεση η κατοικία να είναι έως 120 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ.

Όσοι ενταχθούν θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων και θα είναι μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, ενώ με την αποπληρωμή του δανείου θα αποκτήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού.

Το δάνειο θα καλύπτει το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου αντί για το 80% των στεγαστικών δανείων των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10% της αξίας του σπιτιού αντί για 20% που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων.

Ενδεικτικά, ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ θα πληρώνει μηνιαία δόση γύρω στα 290 ευρώ και θα πρέπει να καλύψει το 10% της τελικής τιμής του, δηλαδή να διαθέσει 10.000 ευρώ για να λάβει δάνειο 90.000 ευρώ. Σημειώνεται πως το «Σπίτι μου» προβλέπει πλαφόν 150.000 ευρώ στο ύψος του δανείου.

Τα νέα στοιχεία

Σε σχέση με τις αρχικές κυβερνητικές ανακοινώσεις προστέθηκαν ορισμένα νέα στοιχεία, που, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αποσκοπούν στην επιτάχυνση υλοποίησης της δράσης αλλά και στη θωράκιση από ενδεχόμενη απόπειρα κατάχρησης. Συγκεκριμένα:

• Τέθηκε ανώτατο όριο 200.000 ευρώ στην αξία της κατοικίας που μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι.

• Απαγορεύεται η αγορά του ακινήτου από συγγενή πρώτου βαθμού του δανειολήπτη.

• Διευκρινίζεται πως δεν θα υπάρχει εγγυητής του δανείου.

• Τίθεται 8μηνη προθεσμία (6μηνη αρχικά, με δυνατότητα παράτασης δύο μηνών) από την προέγκριση του δανείου μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Ετσι προλαμβάνονται καθυστερήσεις που θα δέσμευαν τα δανειακά κεφάλαια εις βάρος άλλων δικαιούχων που έχουν κλείσει τη συμφωνία αγοράς του ακινήτου.

Κοινωνική αντιπαροχή

Όσον αφορά τη σύμπραξη Δημοσίου και τεχνικών εταιριών στην «κοινωνική αντιπαροχή», το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει πως η βασική φιλοσοφία θέλει τους φορείς του Δημοσίου (ΔΥΠΑ και άλλοι) να εισφέρουν αδόμητες και αναξιοποίητες εκτάσεις στις οποίες οι τεχνικές εταιρίες κατόπιν διαγωνισμού θα αναλάβουν να κατασκευάσουν σπίτια και καταστήματα με βάση τις προδιαγραφές που θα ορίζονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Οι εταιρίες θα αποπληρώνονται από την εκμετάλλευση των ακινήτων, αλλά θα έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν ένα ποσοστό των κατοικιών με χαμηλά ενοίκια στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής. Επίσης, ο φορέας του Δημοσίου θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων.

Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, καθώς δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης. Στόχος είναι η στέγαση των δικαιούχων σε ποιοτικά ακίνητα, αλλά και η διασφάλιση ότι το πρόγραμμα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα