Με νέα όπλα κατά της φοροδιαφυγής!

Εντατικοποίηση των ελέγχων υπόσχεται το οικονομικό επιτελείο, αξιοποιώντας το «ψηφιακό μάτι» της ΑΑΔΕ

Αποτελεσματικότερους και πιο στοχευμένους ελέγχους στην προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, αξιοποιώντας τα νέα ψηφιακά εργαλεία της ΑΑΔΕ.

«Η φορολογική δικαιοσύνη και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Και θα προχωρήσουμε άμεσα σε σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες» υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης, επισκεπτόμενος, χθες, τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε πως θα αξιοποιηθούν τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Στις εγκαταστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης τέθηκε σε λειτουργία πριν από λίγο διάστημα η αίθουσα επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, η οποία παρέχει τη δυνατότητα συντονισμού και παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο, των ελέγχων που διενεργούνται από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ σε καταστήματα, τελωνεία, πλοία, χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κ.λπ. Το «ψηφιακό μάτι» της ΑΑΔΕ επιτρέπει την απευθείας μετάδοση πληροφοριών (με φωτογραφίες και video) από τα σημεία που ελέγχονται π.χ. για μη έκδοση αποδείξεων, λαθρεμπόριο, παραεμπόριο και κάθε άλλη φορολογική ή τελωνειακή παράβαση.

Παράλληλα, όλα τα σημεία ελέγχου αποτυπώνονται σε ψηφιακό χάρτη, προκειμένου οι υπηρεσιακοί της ΑΑΔΕ να έχουν πλήρη εικόνα τόσο του αριθμού όσο και της έκτασης των ελέγχων ανά περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την επικράτεια. Από την αίθουσα επιχειρήσεων εκδίδονται καθημερινά στατιστικά στοιχεία, που χρησιμεύουν στην υλοποίηση πιο στοχευμένων ελέγχων. Η νέα αυτή ψηφιακή υποδομή θα φτάσει στην πλήρη λειτουργία της το φθινόπωρο, απασχολώντας πάνω από 100 υπαλλήλους, και θα έχει σταδιακά τη δυνατότητα σύνδεσης με 300 ελεγκτές ταυτόχρονα.

Σύγχρονα μέσα

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, στόχος είναι η ήδη καλή δουλειά που γίνεται από την ΑΑΔΕ να ενταθεί και να αποφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον. «Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι καθημερινή και δεν σταματά ποτέ. Για τον σκοπό αυτό, ενισχύουμε διαρκώς το οπλοστάσιό μας με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και επικαιροποιούμε τις τεχνικές μας. Η αίθουσα επιχειρήσεων αποτελεί ένα διεθνώς πρωτοποριακό εργαλείο, που μας δίνει τη δυνατότητα να οργανώνουμε, να συντονίζουμε και να παρακολουθούμε τους ελέγχους στο πεδίο σε πραγματικό χρόνο» σχολίασε από την πλευρά του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα