Η ΤτΕ βάζει όρια στο ύψος των στεγαστικών!

Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης δεν θα υπερβαίνει το 50% του ετήσιου εισοδήματος των δανειοληπτών

Ταβάνι στο ύψος των στεγαστικών δανείων ως προς την αξία των ακινήτων, καθώς και όριο στην αναλογία τοκοχρεολυσίων και εισοδήματος του δανειολήπτη καθιερώνει απόφαση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Τα νέα όρια θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2025 και ορίζουν ότι οι τράπεζες θα μπορούν να χορηγούν δάνεια καλύπτοντας μέχρι το 90% για δανειολήπτες που είναι αγοραστές για πρώτη φορά και 80% για τους λοιπούς δανειολήπτες, ενώ συγχρόνως το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% για δανειολήπτες που είναι αγοραστές για πρώτη φορά και το 40% για τους λοιπούς δανειολήπτες.

Για παράδειγμα, για ένα σπίτι που αξίζει 100.000 ευρώ, η τράπεζα θα χορηγεί δάνειο έως 90.000 ευρώ για τους αγοραστές για πρώτη φορά και έως 80.000 ευρώ για όσους έχουν κι άλλο δάνειο. Επίσης, αν ένας υποψήφιος αγοραστής σπιτιού έχει ετήσιο εισόδημα π.χ. 20.000 ευρώ, η ετήσια καταβολή δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 10.000 ευρώ για όποιον πάρει πρώτη φορά δάνειο και τα 8.000 ευρώ για όποιον έχει και άλλο δάνειο.

Eπιχειρεί να βάλει «φρένο»

Με αυτόν τον τρόπο, η Τράπεζα της Ελλάδος επιχειρεί να βάλει «φρένο» στη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων, ενώ μπαίνει τάξη και στους δανειολήπτες, που θα πρέπει να διαθέτουν το εισόδημα για να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις τους, χωρίς να απαιτείται στη συνέχεια κάποια ρύθμιση. Σημειώνεται πως η απόφαση της ΤτΕ έρχεται σε μια περίοδο που οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί και η αγορά κατοικίας φαντάζει απλησίαστο όνειρο για τους περισσότερους πολίτες. Επίσης, την τελευταία διετία η ζήτηση των στεγαστικών δανείων έχει ατονήσει, λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρει ότι θεσπίζονται «μακροπροληπτικά μέτρα σχετικά με τη δανειακή επιβάρυνση που εφαρμόζονται σε επίπεδο δανειολήπτη για δάνεια και λοιπές πιστώσεις προς φυσικά πρόσωπα με εξασφάλιση οικιστικό ακίνητο στην Ελλάδα ως εξής:

α) Ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για τον δείκτη δανείου προς αξία κατά την έγκριση (loan-to-value at origination – LTV-O) 90% για δανειολήπτες που είναι αγοραστές για πρώτη φορά και 80% για τους λοιπούς δανειολήπτες. Ποσοστό έως 10% επί του συνολικού αριθμού των δανείων και λοιπών πιστώσεων που εγκρίνονται και έχουν έστω εν μέρει εκταμιευθεί εντός εκάστοτε ημερολογιακού τριμήνου σε επίπεδο ιδρύματος ή οντότητας δύναται να υπερβαίνει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια LTV-O. Η αξιολόγηση της υπέρβασης των ορίων θα γίνεται διακριτά για τους αγοραστές για πρώτη φορά και για τους λοιπούς δανειολήπτες. Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για τον δείκτη LTV-O δεν εφαρμόζεται σε συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης ιδιωτών που αφορούν ακίνητα.

β) Ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για τον δείκτη εξυπηρέτησης χρέους προς εισόδημα κατά την έγκριση (debt service-to-income at origination – DSTI-O) 50% για δανειολήπτες που είναι αγοραστές για πρώτη φορά και 40% για τους λοιπούς δανειολήπτες. Ποσοστό έως 10% επί του συνολικού αριθμού των δανείων και λοιπών πιστώσεων που εγκρίνονται και έχουν έστω εν μέρει εκταμιευθεί εντός εκάστοτε ημερολογιακού τριμήνου σε επίπεδο ιδρύματος ή οντότητας δύναται να υπερβαίνει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια DSTI-O. Η αξιολόγηση της υπέρβασης των ορίων θα γίνεται διακριτά για τους αγοραστές για πρώτη φορά και για τους λοιπούς δανειολήπτες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα