3+1 ενδείξεις ότι πρέπει να επισκεφθείτε τον ορθοπαιδικό σας

Το σώμα μας έχει μια μοναδική ιδιότητα να μας ενημερώνει για όλα όσα αποτελούν πιθανή απειλή. Ο πόνος, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ένας αξιόπιστος οδηγός, ο οποίος μας υποδεικνύει πότε η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη. Στη συνέχεια, θα δούμε μαζί 3 + 1 ενδείξεις ότι ο ορθοπαιδικός μας θα πρέπει να επέμβει το συντομότερο δυνατόν. 

Τραυματισμός στο γόνατο

Ένας τραυματισμός στο γόνατο, μπορεί συχνά να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις εάν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως. Ένας τραυματισμός μετά από απότομη προσγείωση, αλλαγή κατεύθυνσης ή μετατόπιση βάρους, συνοδευόμενος από έντονο πόνο και ήχο που προσομοιάζει με κρότο, μπορεί να σημαίνει ρήξη χιαστού. Συχνά συνοδευόμενος από ρήξη μηνίσκου, ο συγκεκριμένος τύπος τραυματισμού απαιτεί στις περισσότερες περιπτώσεις χειρουργική αποκατάσταση ώστε να ανακτήσει ο ασθενής την κινητικότητά του. Σε περιπτώσεις που η ρήξη δεν είναι ολική, μπορεί να προταθεί συντηρητική αντιμετώπιση έως την επίτευξη επούλωσης. Τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα αστάθειας, δυσκαμψία του γόνατος και σημαντική μείωση του εύρους κίνησής του. Για τη διάγνωση λαμβάνονται υπόψιν η συμπτωματολογία του τραυματία, η κλινική εξέταση, καθώς και το ιατρικό ιστορικό. Η έγκαιρη διάγνωση στη ρήξη χιαστού και δημιουργία κατάλληλης θεραπείας είναι απαραίτητη για την επιστροφή στην καθημερινότητα, χωρίς επιπρόσθετους τραυματισμούς ή επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας κατάστασης.

Δυσκαμψία στα άνω άκρα

Η συνύπαρξη πόνου και δυσκαμψίας σε σημεία όπως ο καρπιαίος σωλήνας, μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να υποδεικνύει κάποιον σοβαρότερο τραυματισμό. Ένας ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια εάν εντοπίζει οξύ πόνο στο ωλένιο νεύρο, καθώς μπορεί να επηρεαστεί η κινητικότητα ολόκληρου του χεριού του, από τον ώμο ως τα ακροδάκτυλα. Η πίεση του νεύρου σε μόνιμη βάση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότερες προεκτάσεις, γνωστές και ως σύνδρομο ωλένιας νευρίτιδας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να δημιουργείται έντονο μούδιασμα, δυσκαμψία, αλλά και αίσθημα «τινάγματος». Η λήψη ιατρικού ιστορικού και η κλινική εξέταση είναι απαραίτητες για ολοκληρωμένη θεραπεία. Εάν έχετε υποστεί κάποιον επιπλέον τραυματισμό ο οποίος απαιτεί ακινησία, όπως εξάρθρωση ώμου, η περίοδος της αποθεραπείας μπορεί να παραταθεί σημαντικά.

Πόνος στο ισχίο

Ανεξαιρέτως ηλικίας, ένας πόνος στο ισχίο θα πρέπει πάντα να εξετάζεται από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη οστεοαρθρίτιδας, νεοπλασμάτων ή κακώσεων στην ευρύτερη περιοχή. Η αντιμετώπιση των περισσότερων τραυματισμών του ισχίου είναι συντηρητική ή χειρουργική, ανάλογα με τη σοβαρότητά τους και την ηλικία του ασθενούς. Η αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί σήμερα μια απόλυτα ασφαλή επιλογή, η οποία μπορεί να ανακουφίσει ασθενείς με εκφυλιστικές παθήσεις, βοηθώντας τους να ανακτήσουν την κινητικότητά τους. Όπως και η αρθροπλαστική γόνατος ή ώμου, η επέμβαση μπορεί σήμερα να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά, γεγονός που επιτρέπει στον ασθενή ευκολότερη ανάκαμψη και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η ελαχιστοποίηση του τραύματος μειώνει σημαντικά τον μετεγχειρητικό πόνο, ο οποίος είναι εύκολα αντιμετωπίσιμος με τη χρήση ήπιων αναλγητικών.

Οίδημα κοντά σε άρθρωση

Ένα οίδημα αποτελεί ένα από τα συχνότερα γνωρίσματα τραυματισμών, λοιμώξεων και συστηματικών νόσων. Λόγω του μεγάλου εύρους παραγόντων στους οποίους μπορεί να οφείλεται, ένα οίδημα κοντά σε άρθρωση (γόνατο, αγκώνα κ.α.), ιδίως εάν συνοδεύεται από πόνο ή ερυθρότητα, θα πρέπει να εξετάζεται από έναν έμπειρο ειδικό. Μετά από λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση, ο ορθοπαιδικός θα υποδείξει όλα τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε στη συνέχεια (συντηρητική, φαρμακευτική ή χειρουργική αντιμετώπιση) με στόχο την πλήρη ανάρρωση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα