Αυξήσεις 40 ευρώ ανά δίμηνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ!

Τη χαριστική βολή στους δοκιμαζόμενους οικογενειακούς προϋπολογισμούς δίνει η ΔΕΗ με τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό να επιβεβαιώνει χθες από τη Βουλή ότι έρχονται αυξήσεις που θα φτάσουν ως και το 49% για οικιακά τιμολόγια. Ειδικότερα για κατανάλωση 800 κιλοβατωρών η αύξηση θα είναι 20 ευρώ το δίμηνο (40 το τετράμηνο), ενώ για κατανάλωση από 1.400-1.600 κιλοβατώρες (που είναι και η κατανάλωση της μέσης οικογένειας) η αύξηση θα είναι 30 ευρώ το δίμηνο (60 το τετράμηνο), χωρίς την επιβάρυνση του 23% από τον ΦΠΑ, με την οποία η τελική αύξηση θα φτάσει περίπου τα 40 ευρώ το δίμηνο.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, από την οποία εγκρίθηκε ο επαναδιορισμός του στη ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός παραδέχθηκε ότι το ποσοστό αυξήσεων του 49% στα οικιακά τιμολόγια «υπάρχει στις προτάσεις που έχει καταθέσει η ΔΕΗ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας», διευκρινίζοντας ότι οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 14,5% έως 49%, αναλόγως της τιμολογιακής κλίμακας στην οποία εντάσσεται ο καταναλωτής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι για πρώτη φορά ο κ. Ζερβός αποκάλυψε τις αυξήσεις σε επίπεδο απόλυτων αριθμών, λέγοντας ότι η μέση αύξηση για κάθε νοικοκυριό θα είναι τουλάχιστον 15 ευρώ τον μήνα για την πρώτη κατοικία. Συγκεκριμένα η ανώτατη αύξηση του 48,7% αφορά τιμολόγια που είναι κάτω του κόστους και ειδικότερα κλειστά σπίτια, δεύτερη ή τρίτη κατοικία. Για καταναλώσεις από 0-400 kWh που αφορούν τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης η επιβάρυνση θα είναι 5 ευρώ μηνιαίως, από 400-800 kWh θα είναι 10 ευρώ τον μήνα, ενώ ο κ. Ζερβός σημείωσε ότι «στις άλλες κατηγορίες είναι περίπου 15 ευρώ τον μήνα για τη μέση ελληνική οικογένεια» (1.400-1.600 kWh).

Ο μέσος όρος των αυξήσεων που προτείνει η ΔΕΗ για το 2013 ανέρχεται σε 25% επί του συνολικού λογαριασμού ρεύματος ενός καταναλωτή, ενώ οι αυξήσεις που έρχονται θα είναι κλιμακωτές σε τρεις χρονικές φάσεις έως την 1η Ιουλίου 2013 (10,8% από 1.1.2013, 6,3% την 1.5.2013 και 6,1% την 1.7.2013), οπότε «τα τιμολόγια θα πρέπει να είναι κοστοβαρή», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβός, επικαλούμενος τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, αλλά και λόγω υποχρεώσεων από το πρώτο Μνημόνιο, οι οποίες ποτέ δεν εκπληρώθηκαν!

«Πρέπει μέσα στο επόμενο εξάμηνο να καλύψουμε τη διαφορά που δεν καλύφθηκε επί τρία χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Ζερβός υποστηρίζοντας ότι «έχουμε το χαμηλότερο τιμολόγιο στην ευρωζώνη με μεγάλη διαφορά, ακόμη και από την Πορτογαλία και την Ισπανία».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της ρευστότητας χαρακτηρίζοντάς το το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΔΕΗ. «Η παρατεταμένη ύφεση έχει μειώσει τις εισπράξεις και έχει αυξήσει τα ληξιπρόθεσμα, τα οποία φτάνουν σήμερα στο 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτά 660.000.000 ευρώ είναι τα ληξιπρόθεσμα στα επίπεδα της χαμηλής τάσης, παρουσιάζοντας περίπου 60% αύξηση από πέρυσι». Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε το γεγονός ότι από το 1,2 δισ. ευρώ τα 220.000.000 ευρώ είναι χρέη του Δημοσίου. «Τα 220.000.000 έγιναν 170.000.000 μόλις προχθές, αφού πληρώθηκαν τα φανάρια της Αττικής που έμεναν απλήρωτα από το 1986» είπε.

Τέλος, όσον αφορά το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, είπε ότι δεν θα υπάρξει κάποια αύξηση, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο διεύρυνσής του. Σε αυτό είναι ενταγμένοι 300.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ, μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ. Αξίζει πάντως να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες και πάλι από τη Βουλή ο πρόεδρος της ΡΑΕ είχε κάνει λόγο για δραστικό περιορισμό των μειώσεων που θα προτείνει η ΔΕΗ.

Γιώργος Λυκουρέντζος


Την Παρασκευή θα αποφασίσει ο Αρειος Πάγος για το χαράτσι

Την Παρασκευή αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αίτηση αναστολής της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που μπλόκαρε την ενσωμάτωση και την πληρωμή του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Χθες πραγματοποιήθηκε η συζήτηση ενώπιον του Τριμελούς Συμβουλίου Αναστολών του Αρείου Πάγου, όπου προήδρευε ο αρχαιότερος των αρεοπαγιτών Παναγιώτης Ρουμπής. Οι δύο πλευρές, το Ελληνικό Δημόσιο και η ΔΕΗ από τη μία και οι ομοσπονδίες καταναλωτών από την άλλη, εξέθεσαν τις απόψεις τους ενώπιον των αρεοπαγιτών και πλέον αναμένουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η απόφαση αναστολής θα έχει ισχύ έως την ημερομηνία συζήτησης της αίτησης αναίρεσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου 2013 στον Αρειο Πάγο.

Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος Γ. Κόκκας και το κόμμα Ελληνικό Κίνημα Aμεσης Δημοκρατίας άσκησαν έφεση σε ορισμένα σκέλη της απόφασης του Πρωτοδικείου, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι λανθασμένα δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους η ΔΕΗ να επανασυνδέσει το ρεύμα σε όσους το είχε κόψει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα