Παναγιώτης Αρκουμανέας: Ίσως πάμε για ολικό lockdown

Τα βρίσκει όλα καλώς καμωμένα στη διαχείριση της πανδημίας ο αποτυχημένος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ενώ ο κόσμος υποφέρει

Στο δικό του κόσμο βρίσκεται ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος συνεχίζει να τα βρίσκει «όλα καλά», την ώρα που ο κόσμος δεν αντέχει άλλα μέτρα!

Έτσι, ορατό παραμένει το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown, όπως τόνισε χθες ο Παναγιώτης Αρκουμανέας. Ωστόσο αποκάλυψε ότι δεν έχει εφαρμοστεί για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους.

«Υπάρχει ως επιλογή. Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία» είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και δικαιολόγησε τη λήψη νέων μέτρων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων: «Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί, μέσα στην εβδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική».

Παράλληλα, ο κ. Αρκουμανέας αναφέρθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή στις μεταλλάξεις του κορονοϊού αλλά και στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά αυτές. Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί έξι κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά.

«Αυτό το στέλεχος, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες» εξήγησε. Μάλιστα, έρευνα στην Αμερική έχει δείξει ότι η μετάλλαξη θα έχει επικρατήσει έως τα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, κάθε 10 μέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός μετάδοσης του στελέχους.

«Το στέλεχος αυτό φαίνεται ότι είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο» διευκρίνισε ο κ. Αρκουμανέας.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε: «Ειδικά για τη βρετανική μετάλλαξη, τα εμβόλια έχουν καλή αποτελεσματικότητα. Για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουμε δεδομένα, εκτός από αυτά της AstraZeneca, που δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα, αλλά ακόμα αρκετά σημαντική για να αποφευχθεί ο θάνατος ή η βαριά νόσηση. Και αυτό το στέλεχος όμως είναι πιο μεταδοτικό».

Επίσης, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται τρίτη δόση του εμβολίου εξαιτίας του μεταλλαγμένου στελέχους. Πάντως, εξήγησε ότι τους επόμενους μήνες οι εμβολιασμοί θα γίνουν πιο εντατικοί και θα έχουμε λιγότερη πίεση στο σύστημα. «Όταν θα έρθουν τα εμβόλια και θα έχουμε την ποσότητα, θα φτάσουμε και τον στόχο των 2.000.000 εμβολιασμών τον μήνα» διευκρίνισε και τόνισε ότι τα τεστ και οι ιχνηλατήσεις έχουν αυξηθεί κατά 30% και για το αρχικό στέλεχος και για τα μεταλλαγμένα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα