ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ χαρίζουν στην Ομοσπονδία Ιππασίας εκατομμύρια ευρώ για τη χρήση του Ολυμπιακού Κέντρου

«Καλπάζει» μέγα σκάνδαλο στο Μαρκόπουλο!

Οι «νάρκες» από τους ακραίους και φωτογραφικούς όρους του ΤΑΙΠΕΔ στον διαγωνισμό αξιοποίησης του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο απωθούν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Όσο τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν τόσο αυξάνονται οι φόβοι για μία νέα άγονη διαδικασία.

Είναι, μάλιστα, τόσα τα κενά και τα ερωτήματα, που το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και το ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) δεν έχουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε πιθανές εύλογες απορίες για έναν διαγωνισμό που υποτίθεται χαρακτηρίζεται ως «ώριμος».

Ο διαγωνισμός προβλέπει μακροχρόνια μίσθωση 40 ετών για τον υποψήφιο με την καλύτερη προσφορά, όμως πέρα από φωτογραφικούς όρους, όπως έχουμε αναφέρει παλαιότερα, για τα περί «κυρίαρχης χρήσης» για την ιππασία υπάρχουν και σοβαρές εκκρεμότητες.

Η κυρίαρχη χρήση για ένα πανάκριβο και αντιεμπορικό σπορ, πλήρως αδιάφορο στον Ελληνα φίλαθλο, αποτελεί βασικό εμπόδιο για κάθε σοβαρό επενδυτή. Ο νικητής του διαγωνισμού θα είναι υποχρεωμένος να «υπακούει» στα «θέλω» της ομοσπονδίας. Όμως, η ομοσπονδία δεν είναι σε θέση να απαιτεί.

Αν ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ έκαναν σωστά τη δουλειά τους, τότε η ομοσπονδία θα έπρεπε ή να πληρώνει ενοίκιο για τη χρήση του Ιππικού Κέντρου ή να φύγει. Τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει. Αντίθετα, ο «τζάμπας» όχι μόνο βασιλεύει, αλλά ασκεί πολιτικές πιέσεις για να κατοχυρώσει τον όρο περί κυρίαρχης χρήσης, «παγιδεύοντας» κάθε υποψήφιο επενδυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τον Απρίλιο του 2008 υπογράφηκε ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της Ολυμπιακά Ακίνητα και της Ομοσπονδίας Ιππασίας. Στο συμφωνητικό η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. παραχώρησε στην Ομοσπονδία Ιππασίας:

α) κτίριο γραφείων (ισόγειο & 1ος όροφος) εμβαδού 3.100 τ.μ. (!),

β) συγκρότημα στάβλων εμβαδού 9.200 τ.μ. (!) και

γ) αποθήκη.

Όλα αυτά, (α), (β) και (γ), ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ!

Επιπλέον των ανωτέρω, με το ίδιο συμφωνητικό προβλέφθηκε και η παραχώρηση χώρων της εγκατάστασης (αρένες ιππασίας, προπόνησης και λοιποί χώροι για τη διεξαγωγή ιππικών αγώνων, διοργανώσεων και λοιπών εκδηλώσεων) με οικονομικό αντάλλαγμα απλά ένα ποσοστό 15% επί των εισπράξεων της Ομοσπονδίας Ιππασίας από την πώληση εισιτηρίων. Μηδενικά ποσά, δηλαδή, για μια χούφτα διοργανώσεις κάθε χρόνο στο Μαρκόπουλο και ελάχιστα εισιτήρια.

Παρά ταύτα, το ελληνικό κράτος μέσω των φορέων προστασίας και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας οφείλει να ενημερώσει άμεσα αν και πόσα χρήματα έχει εισπράξει από το 15% των εσόδων.

Το συμφωνητικό προβλέπει ότι μετά τη λήξη της ετήσιας σύμβασης, τον Απρίλιο του 2009, ο χρήστης – Ομοσπονδία Ιππασίας υποχρεούτο να αποδώσει όλους τους παραχωρούμενους χώρους στην Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. Μάλιστα, αναγράφεται υψηλή ρήτρα στην περίπτωση που δεν αποχωρήσει η ομοσπονδία, με 1.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης, «ως εύλογη και δίκαιη αποζημίωση».

Από τον Απρίλιο του 2009 μέχρι τώρα, Νοέμβριο του 2022, έχουν περάσει 13,5 χρόνια. Περισσότερες από 4.900 ημέρες. Η ρήτρα που υποχρεούται να πληρώσει η ομοσπονδία στο Δημόσιο ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ!

Μήπως, όμως, έχει υπογραφεί κάποιο άλλο συμφωνητικό μετά το 2009 που να νομιμοποιεί τη χρήση του χώρου από την Ομοσπονδία Ιππασίας; Η απάντηση είναι «όχι». Και το επόμενο ερώτημα είναι γιατί ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ, δηλαδή το Υπερταμείο στο οποίο ανήκει η προς αξιοποίηση δημόσια περιουσία, δεν έχουν μεριμνήσει για να μην έχει δωρεάν τις εγκαταστάσεις η ομοσπονδία, από τη στιγμή που παραβιάζονται οι όροι του 2008; Και γιατί χαρίζονται χρήματα είτε από τις ρήτρες είτε από τα ενοίκια που θα έμπαιναν στο δημόσιο ταμείο;

Οι απαντήσεις δίνονται από τον νομικό έλεγχο που έγινε στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου τον Ιανουάριο του 2020. Αποκαλύπτουμε ότι ο νομικός έλεγχος επικαλείται το ιδιωτικό συμφωνητικό του Απριλίου 2008 μεταξύ της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και της ομοσπονδίας.

Αυτό που ανάγει την υπόθεση σε σκάνδαλο είναι ότι ο νομικός έλεγχος διαπιστώνει πως, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε από το ΤΑΙΠΕΔ τον Νοέμβριο του 2017, «η ως άνω μισθώτρια ομοσπονδία εξακολουθεί να κάνει χρήση των παραχωρούμενων και μισθωμένων χώρων, παρά τη λήξη της ως άνω συμβάσεως και παρά το γεγονός ότι δεν προκύπτει εάν σιωπηρώς ή ρητώς ανανεώθηκε η διάρκεια της ως άνω σύμβασης».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα