Οι υψηλοί καλεσμένοι και το αυστηρό πρωτόκολλο!

Βασιλείς, διαδόχους, «γαλαζοαίματους», εφοπλιστές, πολιτικούς, ιερείς, χιλιάδες λαού, πανάκριβα σύνολα ξένων οίκων μόδας, παράσημα και ιδιαίτερα κοσμήματα είχε το ύστατο «χαίρε» στον τέως

Με τον εθνικό ύμνο, χειροκροτήματα, επιφωνήματα και φιλοβασιλικά συνθήματα, τύπου «αθάνατος», «άξιος βασιλεύς», «διάδοχος Παύλος», «κουράγιο, βασίλισσα» έγινε η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Σε ευπρεπές πλαίσιο, με πολλή συγκίνηση, τόσο από τη χήρα Αννα Μαρία, τα παιδιά και τις αδελφές του όσο και από το σύνολο του πλήθους που είχε στηθεί για ώρες έξω από τη Μητρόπολη.

Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Παραδείγματα ευγένειας και αξιοπρέπειας υπήρξαν όλοι οι καλεσμένοι στην τελετή, ενώ με την κομψότητά τους έκλεψαν την παράσταση η βασίλισσα της Ισπανίας Λετίθια (τρομερά αδύνατη) με σινιόν και υπέροχη διαμαντένια καρφίτσα με μαργαριτάρι, η Σίλβια της Σουηδίας με καπέλο και επίσης διαμαντένια καρφίτσα, κειμήλιο της δυναστείας, ενώ η σύζυγος του βασιλιά της Ολλανδίας, βασίλισσα Μαξίμα, σε ένδειξη πένθους, φορούσε μαύρο δαντελένιο μαντίλι στα μαλλιά της. Καπέλο επέλεξαν η βασιλομήτωρ της Δανίας Βεατρίκη και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου (από τις παρουσίες που επίσης ξεχώρισαν για το στιλ και τη φινέτσα τους).

Με απλότητα

Για την απλότητά της και το λυπημένο ύφος της (μόνο όταν αποχώρησε από την τελετή χαιρέτησε με τα μαύρα δερμάτινα γάντια της τα πλήθη που την επευφημούσαν) ξεχώρισε η πριγκίπισσα Αννα της Αγγλίας. Μια μαύρη στέκα στόλιζε τα ξανθά μαλλιά της πριγκίπισσας Μαρί Σαντάλ και ένας διαμαντένιος σταυρός με μακριά αλυσίδα το couture φόρεμά της, ενώ ελάχιστοι αναγνώρισαν την πρώην αυτοκράτειρα της Περσίας Φαράχ Ντιμπά-Παχλαβί, τρίτη σύζυγο του σάχη του Ιράν Ρεζά Παχλαβί, στενή φίλη του τέως βασιλικού ζεύγους της Ελλάδος, αλλά και τη μεγάλη δούκισσα της Ρωσίας, Μαρία Βλαδιμίροβνα.

Με δύο μπουκέτα λουλούδια στα χέρια έφτασαν στην εκκλησία ο πρίγκιπας Αλέξανδρος της Σερβίας και η σύζυγός πριγκίπισσα Αικατερίνη, ενώ πολύ θλιμμένος και καταβεβλημένος χαιρέτησε τα πλήθη ο πρίγκιπας Μιχαήλ, εξάδελφος του τέως (είχαν μεγαλώσει μαζί), τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του, πριγκίπισσα και διεθνούς φήμης γλύπτρια Μαρίνα Καρέλλα.

Στην είσοδο του ναού, που ήταν περικυκλωμένος από εκατοντάδες στεφάνια των οικογενειών Βαρδή Βαρδινογιάννη, Λιβανού, Λαιμού, Πεταλά, Γουλανδρή, Προκοπίου, Ποταμιάνου, βγήκε πολλές φορές ο πρίγκιπας Παύλος για να υποδεχθεί τη θεία του, βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα, τον διάδοχο του θρόνου της Δανίας, πρίγκιπα Φρέντερικ, και την άλλη του θεία, πριγκίπισσα Βενεδίκτη, τον βασιλιά της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ με τη σύζυγό του βασίλισσα Μαξίμα, τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό, τον διάδοχο πρίγκιπα της Νορβηγίας Χάακον με την όμορφη σύζυγό του Μέτε Μαρίν και την αδελφή του Μάρθα Λουίζ, τον δούκα του Λουξεμβούργου και την πριγκίπισσα Μαργαρίτα του Λουξεμβούργου. Κάθε φορά που έπεφτε συγκινημένος στην αγκαλιά τους, τα πλήθη τού φώναζαν «άξιος».

Μεγαλοπρεπής επίσης ήταν η άφιξη της πρωτότοκης πριγκίπισσας Αλεξίας με τον σύζυγό της και τα παιδιά της, της πριγκίπισσας Τατιάνας με τη μητέρα της και της Νίνα Φλορ με τον γοητευτικό, ιδιoκτήτη εταιρίας lear jet πατέρα της Τόμας Φλορ. Μεγαλοπρεπής ήταν η άφιξη των παιδιών του πρίγκιπα Παύλου, με αρχηγό το fashion icon Μαρία Ολυμπία, ενώ συγκίνηση προκάλεσε η έξοδός τους από το ναό, αφού όλα τα εγγόνια του τέως βασιλιά κρατούσαν βελούδινα μαξιλαράκια με τα παράσημα, τα μετάλλια και τις διακρίσεις του.

Τελευταία και συνοδευόμενη από τη νύφη της Μαρί Σαντάλ έφτασε στη Μητρόπολη η χήρα Αννα Μαρία, απλή, ευγενής και σιωπηλή όπως πάντα, αυτή τη φορά όμως και τρομερά συγκινημένη, η οποία, έχοντας πλάι της τον γιο της Παύλο, με μια κίνηση βάζοντας το χέρι στην καρδιά της ευχαρίστησε τον απλό κόσμο για την παρουσία και τη συμπαράσταση στο βαρύ πένθος τους.

Κομψότητα και απλότητα χαρακτήρισε τους Ελληνες καλεσμένους που αποχαιρέτησαν τον τέως. Από τους συμμαθητές του έως τους φίλους του, εκπροσώπους των πιο γνωστών οικογενειών της ναυτιλίας, αλλά και λίγους φίλους των παιδιών του Παύλου και του Νικόλαου! Οι Ελληνες που ήταν καλεσμένοι στην επίσημη τελετή έφτασαν γύρω στις 11.30 στη Μητρόπολη Αθηνών.

Από τους πρώτους και φανερά συγκινημένη ήταν η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο εφοπλιστής Γιάννης Χανδρής, ο εφοπλιστής Μιχάλης Χανδρής με τη σύζυγό του Λούλα Γουλανδρή, κόρη του αξέχαστου κολλητού φίλου του τέως, Αλέκου Γουλανδρή, ο οποίος τον φιλοξενούσε και στο σαλέ του στο Γκστάαντ, o Γιώργος Λιβανός, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Λίτα Βοϊβόδα, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Κέντρου, δρ Βασίλης Αποστολόπουλος, ο οποίος έφθασε στο πλευρό του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό, καθώς διατελεί και πρόξενος στο Μόντε Κάρλο, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου (με το γνωστό τζόκεϊ καπελάκι του που σπάνια αποχωρίζεται), ο Πέτρος και η Ντόλλα Νομικού με τον γιο τους, ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Αθηναϊκής Λέσχης Κυριάκος Κουκουλομμάτης με τη σύζυγό του Ντίνα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο Ισίδωρος Κούβελος, ο φίλος και συμμαθητής του Σπύρος Ροσόλυμος, ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η Ευγενία Μανωλίδου με μαύρο παλτό και lux γούνινο γιακά, η οποία έμοιαζε με «μαύρη χήρα», λες και πήγαινε στην κηδεία της Ελισάβετ, ο Ιάσονας Στράτος, θείος της Δανάης Στράτου, συζύγου του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Απόστολος Δοξιάδης, απόγονος των ιδιοκτητών του ιστορικού ξενοδοχείου «Μ. Βρεταννία», και η αδελφή του Ειρήνη Λαιμού-Δοξιάδη, σύζυγος του καπετάν Νικόλα Λαιμού -που είχαν παραχωρήσει στον τέως βασιλιά το οροφοδιαμέρισμα στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας-, ο Γιώργος και η Αννα Ανδρεάδη, ο κοσμηματοπώλης της τέως βασιλικής οικογένειας Αντώνης Βουράκης, η Λιάνα Βουράκη, αλλά και ο Κώστας, η Χριστιάννα και ο Βασίλης Καίσαρης, και η δημοσιογράφος Μαρία Μπαλοδήμου. Από την πιο νέα γενιά το «παρών» έδωσε ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος με τη σύζυγό του Σήλια Κριθαριώτη, κομψότατη με μαύρο σύνολο και λευκό γιακά, ο Φίλιππος Στράτος, ο Σταύρος Λιβανός με τη σύζυγό του Μαριέλλα Τσαβλίρη, ο Διαμαντής και η Μπέσυ Λαιμού, ο επιχειρηματίας Νάσος Θανόπουλος με τη σύζυγό του Νάσια (φίλος και συμμαθητής του πρίγκιπα Νικόλαου), ο Αντώνης Χανδρής με τη σύζυγό του Theodora Warre, και ο shipbroker Χρήστος Παπαζής.

Εκτός από την υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της τέως βασιλικής οικογένειας Ηβη Μακρή, που είχε φροντίσει ως την παραμικρή λεπτομέρεια τα της κηδείας, τον ρόλο άτυπου τελετάρχη είχε αναλάβει η Φαίη Βαλλίδη, διάσημη στους κύκλους της high society για τα events και τους υπερπαραγωγή γάμους που οργανώνει, ενώ σε ρόλο βοηθού του κυκλοφοριακού στη Μητροπόλεως ήταν γνωστός παρκαδόρος του Κολωνακίου!

Επίσημο γεύμα

Στο ballroom του ξενοδοχείου «Μ. Βρεταννία», όπου μένουν σχεδόν όλοι οι βασιλείς και οι γαλαζοαίματοι, αλλά και με το οποίο ο τέως βασιλιάς έχει συνδέσει το όνομά του, με τους βασιλικούς του γάμους με την Αννα Μαρία και αυτούς της Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος, η χήρα του και οι γιοι του στις 3 το μεσημέρι παρέθεσαν επίσημο γεύμα με βασικό μενού ψάρι και σούπα, ως είθισται, που είχε επιμεληθεί ο executive chef Αστέριος Κουστούδης. Στις 6 το απόγευμα η τέως βασιλική οικογένεια δέχτηκε τα τελευταία συλλυπητήρια από περίπου 100 στενούς της φίλους, τους οποίους δεν είχε τη δυνατότητα να καλέσει στην κηδεία στη Μητρόπολη Αθηνών λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα