Ηθικές επιλογές πάνω από το χρήμα

Ο αθλητισμός και ο χώρος της τέχνης παρουσιάζονται ως πεδία επίτευξης της προβολής και του κυνηγιού της εφήμερης δόξας και του άφθονου, εύκολου χρήματος. Κι όμως, καμιά φορά σημαντικοί εκπρόσωποι του αθλητισμού και άνθρωποι της τέχνης αποδεικνύουν ότι μπορούν να σταθούν πάνω από τα μικρά και εφήμερα, και να αναζητήσουν τα αιώνια, τα άφθαρτα.

Η παγκόσμια φίλαθλη κοινότητα είδε τους παίκτες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Δανίας, αλλά και τους Φινλανδούς αντιπάλους τους να συμπεριφέρονται με υποδειγματική υπευθυνότητα, ανθρωπιά και σεβασμό στον Δανό παίκτη Κρίστιαν Ερικσεν, που, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης Δανία – Φινλανδία για το Euro 2020, έχασε τις αισθήσεις του. Η περιφρούρηση της αξιοπρέπειας του παίκτη, η ευαισθησία απέναντι στους οικείους του και οι άμεσες και σωτήριες αντιδράσεις των εμπλεκομένων έστειλαν προς όλους ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα: Πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος, ο σεβασμός στο πρόσωπό του και η ηθική αντιμετώπιση της ζωής.

Στην ίδια διοργάνωση, ο διεθνής αστέρας της Πορτογαλίας Κριστιάνο Ρονάλντο έκρυψε τα δύο μπουκάλια της -χορηγού του Euro- Coca Cola, που βρίσκονταν μπροστά του, πριν από την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, και απευθύνθηκε προς όλους συμβουλεύοντας λακωνικά «πιείτε νερό». Τα βήματα του Κριστιάνο Ρονάλντο ακολούθησε ο Γάλλος Πολ Πογκμπά: Πριν ξεκινήσει να μιλά στη συνέντευξη Τύπου έβγαλε από μπροστά του ένα μπουκάλι της -επίσης χορηγού της διοργάνωσης- Heineken. Πολλοί αποδίδουν τη χειρονομία του στις επιταγές του μουσουλμανικού θρησκεύματός του, αλλά και αυτό να ισχύει είδαμε το χρήμα να μην παίζει κυρίαρχο ρόλο σε επιλογές προβεβλημένων ανθρώπων.

Τέλος, να σημειωθεί και το ακόλουθο αξιοσημείωτο περιστατικό. Ο Ρότζερ Γουότερς, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Pink Floyd, εμφανίστηκε σε εκδήλωση για την απελευθέρωση του ιδρυτή του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. Εκεί αποκάλυψε ότι αρνήθηκε προσφορά που του έγινε από τον ιδρυτή του facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, προκειμένου ο δεύτερος να χρησιμοποιήσει τη μουσική της επιτυχίας των Pink Floyd που τιτλοφορείται «Another Brick in The Wall» για την προώθηση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Instagram, το οποίο ανήκει στη Facebook. Ο Γουότερς αρνήθηκε την εξαιρετικά υψηλή οικονομική προσφορά και σημείωσε ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι «ένας από τους πιο ισχυρούς ηλίθιους στον κόσμο».

Όλα τα προαναφερθέντα είναι καλό να τα γνωρίζουν οι νέοι και να παραδειγματίζονται. Η ζωή μας δεν είναι αξιοβίωτη αν δεν έχει αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια, και κάθε τόσο κηλιδώνεται από ατιμωτικούς συμβιβασμούς – όπως αυτούς που μάθαμε ότι αποτελούσαν επί σειράν ετών άγραφο νόμο στον αθλητισμό και τον χώρο της τέχνης στην Ελλάδα.

Ναι, υπάρχουν αξίες πέρα και πάνω από και τη δόξα και το χρήμα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα