Κυριάκος Μητσοτάκης εναντίον κοινής λογικής

Όποτε ο πρωθυπουργός ζορίζεται από τις εξελίξεις -κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα- προσπαθεί με φτηνά επικοινωνιακά κόλπα να αλλάξει το θέμα της συζήτησης, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες της κοινής λογικής και του πολιτικού διαλόγου.

Πρόσφατο είναι το παράδειγμα των πυρκαγιών. Η Πεντέλη λαμπάδιασε, αποτεφρώθηκε τεράστιο μέρος από το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, ενώ οι πυρκαγιές σε Λέσβο, Ηλεία και σε πολλά άλλα σημεία της επικράτειας άφησαν πίσω τους στάχτες. Εύλογο ήταν οι πολίτες αλλά και κόμματα να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση για άστοχους χειρισμούς και ελλιπή προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντί να μιλήσει για τις ευθύνες της κυβέρνησης, επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην… εξέδρα, σχολιάζοντας ότι δέχονται κριτική οι πυροσβέστες και οι εθελοντές, και όχι ο ίδιος και αξιοθρήνητες περιπτώσεις υπουργών, όπως ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης είπε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: «Επίτρεψέ μου κι ένα προσωπικό σχόλιο, μια αγανάκτηση απέναντι σε όλους αυτούς τους “πυροσβέστες της ξαπλώστρας”, οι οποίοι ασκούν κριτική από απόσταση και ισχυρίζονται ότι τάχα οι φωτιές σβήνουν μόνες τους, με κάποιον μαγικό τρόπο.

Είναι βαθιά προσβολή αυτό, όχι σε εμάς, όχι στην πολιτική ηγεσία, αλλά στους πυροσβέστες στο πεδίο, στους εθελοντές, σε όλους αυτούς οι οποίοι δεν έχουν κοιμηθεί».

Η συλλογιστική του πρωθυπουργού δεν αντέχει σε κριτική. Προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι η αποδοκιμασία των κυβερνητικών αστοχιών και της ανοργανωσιάς στρέφεται κατά των ανθρώπων που κινδυνεύουν για να σβήσουν τις φωτιές! Γι’ αυτό ζητάει, εμμέσως πλην σαφώς, να παύσει κάθε λόγος αντίκρουσης της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι όλα βαίνουν καλώς.

Για όλα τα προβλήματα και σε όλες τις περιπτώσεις ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί την ίδια τακτική. Οταν, για παράδειγμα, ασκήθηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για το ναυάγιο της πολιτικής αντιμετώπισης του κορονοϊού και τις μυριάδες των θανάτων στην Ελλάδα από την πανδημία, ο πρωθυπουργός μίλησε για «ψεκασμένους» και επιτέθηκε στους ανεμβολίαστους που είναι… «τζαμπατζήδες»!

Αυτή η μανιέρα δεν έχει σχέση με την άσκηση πολιτικής εξουσίας, αλλά με μια παλιομοδίτικη αντίληψη για την επικοινωνία. Με τη βοήθεια Αμερικανών «ειδικών» ο κ. Μητσοτάκης κάνει κόλπα που φάνταζαν ξεπερασμένα ήδη από τη δεκαετία του ’80.

Η εξέλιξη των πραγμάτων θα αποδείξει ότι η επικοινωνία και τα κουτοπόνηρα λεκτικά σχήματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πολιτική. Τα προβλήματα των πολιτών απαιτούν λύσεις που δεν υπάρχουν εκεί που νομίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άλλωστε, όταν συγκρούεται η επικοινωνία με την πραγματικότητα, είθισται να επικρατεί η πραγματικότητα…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα