Υποσχέσεις για λύση με τους δασικούς χάρτες!

Σκρέκας – Αμυράς εξήγγειλαν νομοθετικές πρωτοβουλίες για διόρθωση της πληθώρας των αστοχιών και των στρεβλώσεων

Του Β. Παπακωνσταντόπουλου

Γεμάτες υποσχέσεις για επίλυση όλων των ζητημάτων που έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και διασφάλιση των αγροτικών επιδοτήσεων ήταν οι αποσκευές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τοπικούς βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες, μηχανικούς και εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, παρέχοντας διαβεβαιώσεις ότι επίκεινται νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διόρθωση της πληθώρας των αστοχιών και των στρεβλώσεων.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις νομοθετικές και τις διοικητικές πρωτοβουλίες που θα πάρει το υπουργείο ώστε να λυθούν με μόνιμο και οριζόντιο τρόπο τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το ιδιοκτησιακό, τους ασπαλάθους και τη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων που έφεραν ανησυχία και προβληματισμό στον κόσμο. Οπως εξήγησε, το επόμενο διάστημα θα γίνει ανάθεση σε τεχνικούς συμβούλους, στα κατά τόπους δασαρχεία, για τη διόρθωση των σφαλμάτων που περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες, τη συμπερίληψη των διοικητικών πράξεων που δεν έχουν συμπεριληφθεί και την αναμόρφωση των χαρτών, μετά και τις αποφάσεις που θα εκδοθούν, με τις οποίες θα εξαιρείται ο ασπάλαθος από τα είδη τα οποία χαρακτηρίζουν δασική μια έκταση.

Επιπλέον, θα γίνουν διορθώσεις που αφορούν τη φρυγανώδη βλάστηση. Ενώ υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις ότι εκπίπτει των ειδών εκείνων που χαρακτηρίζουν δασική μια έκταση, εντούτοις κάποιοι μελετητές χαρακτήρισαν εκτάσεις που καλύπτονται με φρυγανώδη βλάστηση ως δασικού χαρακτήρα εκτάσεις. «Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι Κρητικοί, ούτε για τις περιουσίες τους ούτε για τις ενισχύσεις οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι βουλευτές της Κρήτης, οι δήμαρχοι, οι τοπικοί φορείς και οι αγροτικοί σύλλογοι εξέθεσαν στον κ. Σκρέκα τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς διαπίστωσαν ότι μεγάλο μέρος του νησιού έχει αποτυπωθεί ως δάσος, θέτοντας σε κίνδυνο τις περιουσίες χιλιάδων ανθρώπων. Ο υπουργός σημείωσε πως οι οριζόντιες παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν με εσωτερικές διαδικασίες, δηλαδή από τη Διοίκηση, προκειμένου να διορθωθούν όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο πολίτης και δίχως κανένα κόστος. Το υπουργείο κατέγραψε όλα τα προβλήματα, προκειμένου να επιλυθούν με τις διοικητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που ετοιμάζονται, ενώ οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες αναμένουν πλέον τα λόγια να γίνουν πράξεις.

Διαβεβαιώσεις για την επίλυση των ζητημάτων που έχει φέρει στο φως η ανάρτηση των δασικών χαρτών παρείχε και ο Γιώργος Αμυράς. Σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε πως το κράτος και η Δημόσια Διοίκηση οριζοντίως θα διορθώσει τα σφάλματα. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος επισήμανε πως η συνολική έκταση της ανάρτησης στα Δωδεκάνησα είναι 2.600.000 στρέμματα, από τα οποία το 65,1% χαρακτηρίζονται δασικά.

Νωρίτερα ο κ. Αμυράς επισκέφθηκε την Κάρπαθο, λέγοντας πως ετοιμάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες για την οριστικοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα Δωδεκάνησα και για τις εκτάσεις με φρυγανώδη βλάστηση και ασπαλάθους.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι καμία επιδότηση δεν θα χαθεί για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους που χρησιμοποιούν εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί δασικές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα