Εκκρεμείς συντάξεις: Παρωδία με τους ιδιώτες!

Στον αέρα το εγχείρημα. Aκυρώθηκαν οι χθεσινές εξετάσεις πιστοποίησης για 1.000 δικηγόρους και λογιστές

Σε φιάσκο εξελίχθηκαν οι εξετάσεις πιστοποίησης ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών χθες, καθώς λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και θα επαναπρογραμματιστούν. Άλλη μια πρωτοβουλία του Κωστή Χατζηδάκη για την εκκαθάριση του τεράστιου αποθέματος των εκκρεμών συντάξεων κατέληξε σε… παρωδία, με τον ΕΦΚΑ να ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έτσι, παραμένει άγνωστο πότε θα αρχίσουν να διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες για την έκδοση των συντάξεων οι ιδιώτες, κι ενώ τον άλλο μήνα είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών που έχουν κατατεθεί κατά της πρωτοβουλίας του υπουργού Εργασίας.

Μάταια περίμεναν χθες το μεσημέρι για αρκετή ώρα περίπου 1.000 ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές για να συνδεθούν στην ειδική πλατφόρμα του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ). Οπως τόνισαν στη «δημοκρατία» συμμετέχοντες στις εξετάσεις, απαιτήθηκαν περίπου δύο ώρες ώστε να γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων τους και να αρχίσουν οι εξετάσεις. Ωστόσο, όταν έγινε αυτό, οι εξετάσεις διενεργήθηκαν με πολλές καθυστερήσεις και διακοπές στη σύνδεση. Τελικώς, περίπου 15 λεπτά πριν από την υποτιθέμενη ολοκλήρωση των εξετάσεων, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν την ακύρωσή τους.

Πηγές του ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι οι εξετάσεις θα επαναληφθούν πιθανότατα αύριο, Τετάρτη, ενώ παραμένει ο στόχος οι ιδιώτες να ριχθούν στην… άβυσσο των εκκρεμών συντάξεων μετά τις 10 Νοεμβρίου. Όμως, ακόμη και αυτός ο σχεδιασμός τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς η ΑΔΕΔΥ, η ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία ΠΟΠΟΚΠ και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο στις 3 Δεκεμβρίου καλείται να κρίνει εάν η εκχώρηση των διαδικασιών έκδοσης αποφάσεων συνταξιοδότησης είναι αντισυνταγματική ή μη.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης εξακολουθούν να φτάνουν τις 400.000. Το υπουργείο Εργασίας επισήμως αναφέρει μόνο τις περίπου 125.000 εκκρεμείς κύριες, όμως την ίδια στιγμή έχει αφαιρέσει από την επίσημη καταμέτρηση μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ τις περίπου 30.000 διεθνείς συντάξεις, δηλαδή αυτές για τις οποίες απαιτείται αλληλογραφία με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν άλλες 150.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ και σχεδόν 100.000 συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση.

Για αυτές, αν και η σχετική διάταξη έχει ψηφιστεί με τον νόμο Κατρούγκαλου από τον Μάιο του 2016, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί και δεν έχει δοθεί η προσαύξηση στους συνταξιούχους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα