Ανασφάλιστοι χιλιάδες γιατροί και δικηγόροι με υπαιτιότητα Χατζηδάκη, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ

Οι δύο κλάδοι έμειναν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Με υπαιτιότητα του υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων φορέων του, ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ, χιλιάδες δικηγόροι και γιατροί διαπίστωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι είχαν μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αν και ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους! Ακόμα χειρότερα, οι απαντήσεις που έλαβαν στο περιβόητο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου, το 1555 (και ύστερα από μεγάλες καθυστερήσεις), ήταν ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα», αφού υπάγονται στις ειδικές ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους!

H Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή, κατήγγειλε ότι «καρκινοπαθείς με προγραμματισμένες εξετάσεις, ασθενής με προγραμματισμένη επέμβαση στο Ωνάσειο, έγκυος με προγραμματισμένες εξετάσεις, ασθενείς με ανάγκη φαρμάκων υψηλού κόστους και διενέργειας εξετάσεων βρέθηκαν αιφνιδίως χωρίς υγειονομική κάλυψη και περίθαλψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση της υγείας τους».

Ο λόγος είναι ότι τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ, των Ταμείων που συγχωνεύτηκαν σε αυτόν και του ΚΕΑΟ δεν είναι διασυνδεδεμένα, και αυτό έχει ως συνέπεια να μην ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο οι πληρωμές που γίνονται, εν προκειμένω, από τους μη μισθωτούς για τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Έτσι, βρέθηκαν εκπρόθεσμοι, και άρα εκτός περίθαλψης, χιλιάδες επιστήμονες. Επιπλέον, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά και οι δικηγόροι στην ανακοίνωσή τους, «σαν να μην έφτανε αυτό, ενώ από τον e-ΕΦΚΑ αναγνωρίζεται το πρόβλημα, δεν επιλύεται με πρωτοβουλία του διά της αυτοδίκαιης παράτασης της ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι την επίλυση του προβλήματος. Η επίλυση του προβλήματος μετακυλίεται στους ασφαλισμένους, οι οποίοι καλούνται να προσέλθουν σε τοπικό υποκατάστημα με ραντεβού, τα οποία προσδιορίζονται έπειτα από πολλές ημέρες ή και εβδομάδες», όπως τους κάλεσε ο ΕΦΚΑ να πράξουν με σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, στα τοπικά υποκαταστήματα παρατηρείται ουσιαστική αδυναμία εξυπηρέτησης των δικηγόρων, αφού δεν υπήρξε ουσιαστική μέριμνα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των υπαλλήλων και λειτουργίας των σχετικών εφαρμογών.

Ταυτόχρονα, σημειώνει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, παρατηρείται μαζική αποστολή πράξεων βεβαίωσης οφειλών εντός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής στο ΚΕΑΟ, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση του ασφαλισμένου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν βάσιμες αντιρρήσεις για εσφαλμένες χρεώσεις (π.χ., συμψηφισμός γραμματίων, ύπαρξη παράλληλης μισθωτής απασχόλησης, λήξη ασφάλισης κ.λπ.), στερώντας την ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα, την ίδια στιγμή που ο e-ΕΦΚΑ δεν έχει προβεί σε εκκαθάριση και δεν έχει επιστρέψει ακόμη τα πιστωτικά υπόλοιπα από τα γραμμάτια προείσπραξης του 2021.

«Η απαράδεκτη συμπεριφορά της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, η οποία μας προσβάλλει βάναυσα πρωτίστως ως πολίτες, αλλά και η αδυναμία της για την άμεση επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και να μείνει αναπάντητη» σημειώνουν οι δικηγόροι, που ζητούν από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ:

α) Να σταματήσει την απαράδεκτη πρακτική της έκδοσης πράξεων επιβολής οφειλών, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση των ασφαλισμένων.

β) Να λάβει μέριμνα ώστε οι δικηγόροι να εξυπηρετούνται από εξειδικευμένες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, που θα διαθέτουν το ανάλογο προσωπικό.

γ) Να επιστραφούν άμεσα τα πιστωτικά υπόλοιπα από τα γραμμάτια προεισπράξεων έτους 2021.

Επίσης, αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα στην κήρυξη 15θήμερης στοχευμένης αποχής των δικηγόρων μελών τους από όλες τις δίκες συμφερόντων του e-ΕΦΚΑ και να συνταχθεί σχέδιο αγωγής, το οποίο θα διανεμηθεί στους δικηγόρους μέλη για την κατάθεση μαζικών αγωγών κατά του e-ΕΦΚΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα