Νέες αυξήσεις παρά τις επιδοτήσεις στο ρεύμα!

Στα 15-17 λεπτά η κιλοβατώρα τον Αύγουστο αντί 11 λεπτών τον Ιούλιο. Χρεώσεις-φωτιά ανακοίνωσαν οι πάροχοι

Τα νέα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλούν ηλεκτροσόκ στους καταναλωτές. Παρά τη σημαντική επιδότηση που ανακοίνωσε χθες ο Κώστας Σκρέκας, η τιμή ανά κιλοβατώρα θα διαμορφωθεί τον Αύγουστο στα 15-17 λεπτά, έναντι 11 λεπτών που είναι σήμερα, αυξημένη δηλαδή περίπου κατά 40%! Κι αυτό γιατί οι πάροχοι γνωστοποίησαν χθες χρεώσεις-φωτιά, αυξημένες πάνω από 50% σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές, χρεώσεις που δεν καλύπτει εξ ολοκλήρου η κρατική επιδότηση.

Πρόκειται για την πρεμιέρα του νέου συστήματος που θέσπισε η κυβέρνηση, με το οποίο αναστέλλεται για έναν χρόνο η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι πάροχοι θα πρέπει στις 20 κάθε μήνα να ανακοινώνουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα. Στη συνέχεια το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανακοινώνει τις μηνιαίες επιδοτήσεις των λογαριασμών.

Οι τιμές ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο, που ανακοίνωσαν χθες οι πάροχοι, κινούνται γύρω στα 50 ευρώ/MWh (50 λεπτά /KWh). Ειδικότερα, η ΔΕΗ θα έχει τιμή στα 48,6 λεπτά/KWh με πάγιο 3,5 ευρώ/μήνα. Αντίστοιχα, η Protergia θα χρεώνει 54,913 λεπτά/KWh με πάγιο 5 ευρώ/ μήνα, η ΗΡΩΝ 49,5 λεπτά/KWh με πάγιο 9,9 ευρώ/μήνα, η Watt & Volt από 37,5 έως 58,5 λεπτά/KWh με διαφορετικό πάγιο, η Elpedison 46 λεπτά/KWh με 10 ευρώ πάγιο, η VOLTON 0,56 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 0,484 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με πάγιο 8 ευρώ τον μήνα, και η ΖΕΝΙΘ 0,519 ευρώ ανά κιλοβατώρα με 4 ευρώ πάγιο.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη) διαμορφώνεται στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα). Αφαιρώντας από τα 50 λεπτά τα 33,7, καταλήγουμε στα 16-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τιμή που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, οι επιδοτήσεις απορροφούν το 90% της αύξησης για τους οικιακούς καταναλωτές, το 100% για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου και το 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά Mwh, καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης. Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ/MWh, απορροφώντας έως το 67% της αύξησης, ενώ για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/θερμική MWh. Το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων φτάνει τον επόμενο μήνα στο 1,136 δισ. ευρώ, χρήματα πάντως που, όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι των καταναλωτών που κακώς εισπράχτηκαν τους προηγούμενους μήνες. Θετική χαρακτηρίζει την επιδότηση η ΓΣΕΒΕΕ, εκφράζοντας ανησυχία για τον πενταπλασιασμό των τιμών από τους παρόχους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα