Οι νέες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις εταιρίες!

Προϋπόθεση η μηνιαία κατανάλωση να μην ξεπερνά τις 500 kWh ανά μήνα. Σε τρεις κλίμακες η επιδότηση για τα νοικοκυριά

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Στα 14-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών, μετά τις χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές και το ύψος της κρατικής επιδότησης που γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Απαραίτητη προϋπόθεση, η μηνιαία κατανάλωση να μην ξεπερνά τις 500 κιλοβατώρες ανά μήνα, καθώς για μεγαλύτερες καταναλώσεις οι χρεώσεις είναι υψηλότερες.

Τον Σεπτέμβριο η τιμή ανά κιλοβατώρα είχε διαμορφωθεί στα 11-44 λεπτά, κάτι που σημαίνει ότι ανάλογα με τον πάροχο κάποιοι θα επιβαρυνθούν λιγότερο, κάποιοι περισσότερο, ενώ οι περισσότεροι το ίδιο. Η κρατική επιδότηση ορίστηκε στα 0,436 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τη στιγμή που το εύρος των τιμολογίων των εταιριών κυμαίνεται από 0,5763 μέχρι 0,698 ευρώ/kWh, με τις τιμές να υποχωρούν έως και τα 0,5584 ευρώ/kWh για όσους παρόχους προσφέρουν εκπτώσεις συνέπειας. Οι τιμές είναι μειωμένες έως και 25% σε σχέση με εκείνες του Σεπτεμβρίου, με τη μεγαλύτερη μείωση να έχει γίνει από τη ΔΕΗ και την Elpedison, και τη χαμηλότερη χρέωση να παρέχεται από την Protergia.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Η διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες είναι ότι θα ισχύσει κλιμακωτή επιδότηση του ρεύματος για τα νοικοκυριά σε τρεις βασικές κλίμακες, ανάλογα με την κατανάλωση. Προβλέπεται μπόνους εξοικονόμησης, μόνο όμως στη δεύτερη και την τρίτη κλίμακα. Η επιδότηση αφορά όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Ειδικότερα, διαμορφώνεται ως εξής:

• Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh η επιδότηση φτάνει στα 436 ευρώ/MWh και το κράτος απορροφά το 90% της αύξησης. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

• Για μηνιαία κατανάλωση από 501-1.000 kWh το κράτος απορροφά το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.

• Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 kWh η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh. Το κράτος απορροφά το 70% της αύξησης. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Επιχειρήσεις, αγρότες

Κλιμακωτή θα είναι η επιδότηση και για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35 kVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ/ΜWh, απορροφώντας το 80% της αύξησης. Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ/MWh. Αντίθετα, για τους αγρότες η επιδότηση θα είναι οριζόντια και ορίζεται στα 436 €/MWh.

Παραδείγματα για οικιακούς καταναλωτές:

1) Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 kWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 236 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει 62 ευρώ.

2) Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 kWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 413 ευρώ. Με την επιδότηση θα καταβάλει 118 ευρώ και, αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 108 ευρώ.

3) Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 ΚWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 708 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει 230 ευρώ και, αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 194,8 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα