Κλείσιμο ψαλίδας επιτοκίων καταθέσεων – χορηγήσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων – δανείων υποχώρησε ελαφρώς τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στο 5,51%

Φρένο» στο συνεχόμενο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων – χορηγήσεων μπήκε τον Ιούνιο, καθώς οι τράπεζες αύξησαν το επιτόκιο καταθέσεων και μείωσαν οριακά το επιτόκιο των δανείων. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων – χορηγήσεων υποχώρησε στο 5,51% από 5,76% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, καθώς το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων αυξήθηκε στο 0,31%, ενώ των νέων δανείων μειώθηκε στο 5,82%.

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο θέμα έχει αποτελέσει πολλάκις πεδίο σύγκρουσης μεταξύ οικονομικού επιτελείου και διοικήσεων τραπεζών. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει το κλείσιμο της ψαλίδας, το άνοιγμα της οποίας οι τράπεζες αποδίδουν συνεχώς στην… ευρωπαϊκή συγκυρία και όχι στο γεγονός ότι δανείζουν τους δανειολήπτες πανάκριβα, ενώ δέχονται τις καταθέσεις τους με εξευτελιστικά χαμηλό επιτόκιο.

Για διάρκεια ενός έτους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης, στο 1,42%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,28%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 22 μονάδες βάσης, στο 5,82%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοιχτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,87%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 24 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 12,58%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,03%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, στο 6,50%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,68%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης, τον Ιούνιο του 2023, και διαμορφώθηκε στο 5,63%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μειώθηκε κατά 64 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,49%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα