Πλαφόν σε σχολικά και θερμοσίφωνες

Η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει επιβολή ορίου στο μικτό περιθώριο κέρδους

Την επιβολή πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για εννέα βασικά σχολικά είδη, για τους θερμοσίφωνες και τα υπόλοιπα προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού προβλέπει η απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Πρόκειται για συνολικά 10 κατηγορίες προϊόντων που εντάσσονται στην περίμετρο ισχύος του άρθρου 54 του νόμου 5045/2023 και είναι αναλυτικά οι εξής: σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια, μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, χρωματιστοί μαρκαδόροι, στιλό, γόμες, ξύστρες, διαβήτες/χάρακες, προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως (θερμοσίφωνες, λέβητες και τα αντίστοιχα).

Για τα εν λόγω προϊόντα προβλέπεται από τον νόμο 5045/2023 ότι «από την έναρξη ισχύος του παρόντος και έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλιάνθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021».

Ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή τα σχολικά είδη και οι θερμοσίφωνες προστίθενται στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων στα οποία έχει επιβληθεί πλαφόν από την κυβέρνηση. Τα εννέα σχολικά είδη θα αποτελέσουν μάλιστα και τη βάση για το «καλάθι των σχολικών ειδών», το οποίο θα τεθεί σε ισχύ εντός του Αυγούστου, με υπουργική απόφαση στην οποία θα περιλαμβάνονται και βελτιωτικές αλλαγές στο «καλάθι του νοικοκυριού». Στόχος του υπουργείου, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, είναι στα σχολικά είδη οι τιμές να είναι προσιτές και χαμηλότερες από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. «Προς την κατεύθυνση αυτή, πέρα από το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, δημιουργούμε για πρώτη φορά και το “καλάθι των σχολικών ειδών”, πρωτοβουλία στην οποία έχουν δεσμευτεί να μετέχουν τόσο οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και μεγάλες αλυσίδες που διακινούν σημαντικό όγκο από τα σχολικά είδη, ενώ φυσικά μπορούν να μετέχουν και άλλα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Αλλάζω Θερμοσίφωνα», έθεσε ως στόχο χιλιάδες νοικοκυριά να επωφεληθούν από τη σημαντική επιδότηση στο σύνολό της και να αντικαταστήσουν μια από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές, επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση στον λογαριασμό ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες με τους 103.000 δικαιούχους του προγράμματος, οι οποίοι μπορούν να εκδώσουν τις επιταγές τους και να εγκαταστήσουν σύγχρονους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα