Ουραγός σε αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη!

Η ακρίβεια συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά, με τις ανατιμήσεις να διατηρούν την ανοδική τους πορεία και τους μισθούς στάσιμους

Γκρεμίζεται ακόμα μία φορά το αφήγημα της κυβέρνησης περί αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων, καθώς η ακρίβεια συνεχίζει να πλήττει σφοδρά τα νοικοκυριά της χώρας μας και οι ανατιμήσεις κινούνται με… σπασμένα φρένα.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να βρίσκεται στον πάτο της ευρωπαϊκής κατάταξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η Ελλάδα βρέθηκε το 2023 δεύτερη από το τέλος στη λίστα των «27» κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον δείκτη του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), εκφρασμένου σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Αυτός ο δείκτης αποκαλύπτει στην ουσία πόσες «αντοχές» έχουν οι ελληνικοί μισθοί έναντι των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων. Με άλλα λόγια, ένας εργαζόμενος π.χ. στην Αυστρία θα δουλέψει λιγότερες ημέρες για να αγοράσει ακριβώς το ίδιο προϊόν σε σύγκριση με έναν Ελληνα καταναλωτή.

Τελευταία χώρα με τη χειρότερη επίδοση είναι η Βουλγαρία με 64 μονάδες στον συγκεκριμένο δείκτη και η Ελλάδα ακολούθησε με 67 μονάδες, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τους καταστροφείς της ελληνικής οικονομίας που ζητούσαν την εποχή των Μνημονίων μισθούς και συντάξεις… Βουλγαρίας. Μάλιστα, η κατάταξη της χώρας μας βρίσκεται σε επίπεδα κατά 33% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην Ε.Ε. παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στο ΑΕΠ κατά κεφαλήν, εκφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης. Αναλυτικά, τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν σε Λουξεμβούργο και Ιρλανδία, με 140% και 112% αντίστοιχα. Με μεγάλη διαφορά ακολουθεί η Ολλανδία (30% πάνω από το επίπεδο της Ε.Ε.), η Δανία (+28%) και η Αυστρία (+23%). Οι χαμηλότερες επιδόσεις καταγράφονται στη Βουλγαρία, με 36% χαμηλότερα από την Ε.Ε., στην Ελλάδα, με 33% χαμηλότερα και τη Λετονία με 29% χαμηλότερα.

Κορυφαίες χώρες στην κατάταξη εμφανίζουν πτώση της αγοραστικής δύναμης σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Ενδεικτικά, στο Λουξεμβούργο η αγοραστική δύναμη διαμορφώθηκε στις 240 μονάδες το 2023 έναντι 256 μονάδων το 2022 και 266 μονάδων το 2021. Επίσης, στην Ιρλανδία ανήλθε στις 212 μονάδες από 235 το 2022 και 221 το 2021. Μικρότερη ήταν η ετήσια μεταβολή στη Δανία (128 από 136 μονάδες το αμέσως προηγούμενο έτος), ενώ σχεδόν αμετάβλητη έχει παραμείνει η αγοραστική δύναμη στην Ολλανδία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα