Μάνια Βλαχογιάννη: «Το κοινό αναζητά βαθιές ανάσες ζωής στο πρόσωπο της Τέχνης»

Με ένα πλούσιο βιογραφικό σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και μια σειρά από πτυχία στον χώρο της τέχνης, η Μάνια Βλαχογιάννη έχει κυκλοφορήσει διεθνώς μέχρι σήμερα 17 δισκογραφικά διαμάντια σε ποικίλα είδη μουσικής, όπως Μιούζικαλ, Classical Crossover, Electro Opera, Crossover Jazz, Pop και Έντεχνο. Η κ. Βλαχογιάννη μίλησε στο newsbreak.gr με αφορμή την μουσική παράσταση Music of the Night, ένα ταξίδι σε αγαπημένες μελωδίες του Μουσικού Θεάτρου και του Κινηματογράφου, στην οποία συμμετέχει με το μουσικό σχήμα Era Musicale.

  • Συνέντευξη στην Πωλίνα Χρήστου

Στις πρωτόγνωρες στιγμές που βιώνουμε, η  βραβευμένη σοπράνο υπενθυμίζει την επιτακτική ανάγκη επαφής του καλλιτέχνη με το κοινό του, αλλά και τις βαθιές ανάσες ζωής που αναζητά το ίδιο το κοινό στο πρόσωπο της Τέχνης.

Επιστρέφετε το φετινό καλοκαίρι δυναμικά στη δισκογραφία με διαφορετικό μουσικό πρόσωπο κα ιτο νεο single «Όλο τον Κόσμο Γύρισα» σε ήχους και ρυθμούς ελληνικούς. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Tα δύο τραγούδια που περιλαμβάνει το νέο μου single «Φεύγω με Παράπονο» και «Όλο τον κόσμο γύρισα» αντανακλούν στιχουργικά και μουσικά τα χρώματα της ελληνικής ψυχής αλλά και ήχους – μνήμες μιας πιο αυθεντικής εποχής.  Έχοντας σπουδάσει και ζήσει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, είχα πάντα την κρυφή επιθυμία να τραγουδήσω δισκογραφικά την έντονη νοσταλγία που ένιωθα για την Ελλάδα μας αλλά και τη συγκίνηση κάθε φορά που αντίκριζα τις αμέτρητες ομορφιές της. Η πρόταση του εξαίρετου μουσικού και συνθέτη Κώστα Νούσια και της πολυβραβευμένης ποιήτριας – στιχουργού Βέρας Κλαρέβα να ερμηνεύσω δύο νέα τους τραγούδια που μοσχοβολούν Ελλάδα,έδωσε φτερά στη βαθιά μου επιθυμία και εγκαινίασε μια ωραία και δημιουργική συνεργασία σε ένα μουσικό είδος διαφορετικό από τις προηγούμενες δισκογραφικές μου δουλειές ως crossoverσοπράνο. Η #1 θέση στα Ελληνικά Charts την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τουsingleκαι η θερμή ανταπόκριση του κόσμου μας δίνουν ιδιαίτερη χαρά και σφραγίζουν το μέλλον αυτής της συνεργασίας.

Πείτε μας λίγα λόγια το μουσικό σου σχήμα Era Musicale και τη συμμετοχή τους στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων 2020.

Δημιούργησα το μουσικό σχήμα Era Musicale με όραμα και στόχο να παρουσιάσω στο ελληνικό κοινό το συναρπαστικό κόσμο του σύγχρονου Μουσικού Θεάτρου και Κινηματογράφου μαζί με καταξιωμένους αλλά και νέους καλλιτέχνες. Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020 οι Era Musicale θα παρουσιάσουν στο Ανοιχτό Θέατρο Γκράβας τη φετινή τους μουσική παράσταση Music of the Night, στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 2020 του Δήμου Αθηναίων. Συνοδοιπόροι μου σε ένα μουσικό ταξίδι στο μαγευτικό κόσμο του Μιούζικαλ, με πολυαγαπημένες μελωδίες και θεατρικές πινελιές από τα αριστουργήματα Φάντασμα της Όπερας, Οι Άθλιοι, Cats, West Side Story, Romeo & Juliet, Jekyll & Hyde, Dracula, Βιολιστής στη Στέγη, Porgy & Bess κ.ά. είναι ο βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος και ο Δημήτρης Χρυσανθακόπουλος στο πιάνο. Μαζί μας ερμηνεύουν οι crossover σοπράνο Γιούλη Φιλιππίδου και Μαρία Λατσίνου. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Πριν έναν χρόνο περίπου αναλάβατε καθήκοντα Ειδικής Συμβούλου Δημάρχου για Πολιτιστικά Θέματα. Ποιους από τους στόχους που είχατε θέσει, πραγματοποιήσατε μέχρι σήμερα;

Ο πρωταρχικός μου στόχος ήταν και είναι να συνδράμω με κάθε δυνατό τρόπο σε μια αναβαθμισμένη και πλουσιότερη πολιτιστική ζωή της Αγίας Παρασκευής, προβάλλοντας δυναμικά τα πολιτιστικά αγαθά και έργα που παράγονται σε τοπικό επίπεδο και δίνοντας βήμα στις σπουδαίες μορφές των Τεχνών και των Γραμμάτων που διαμένουν ή ενεργοποιούνται στον Δήμο μου. Στα πλαίσια αυτών των στόχων πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία 2019 του Δήμου μου με διακεκριμένους λυρικούς ερμηνευτές και μουσικούς της Αγίας Παρασκευής, η προβολή ωριαίων βίντεο με αποσπάσματα από ζωντανές συναυλίες τους κατά τη διάρκεια του γενικού lockdown, οι εβδομαδιαίες διαδικτυακές προβολές στην ιστοσελίδα του Δήμου με παραστάσεις της Θεατρικής Ομάδας της Πόλη μας καθώς και η διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής – Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.  Άλλες σημαντικές προγραμματισμένες εκδηλώσεις – στόχοι μου για τον Δήμο Αγ. Παρασκευής (Πανελλήνιο Φεστιβάλ Χορωδιών, συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ κλπ.) αναβλήθηκαν δυστυχώς εξαιτίας της πανδημίας. Στις 18 & 19 Σεπτέμβριου 2020 σπουδαίοι ερμηνευτές και μουσικοί που ζουν ή δραστηριοποιούνται στην Πόλη μας πρόκειται να πραγματοποιήσουμε δύο μεγάλες συναυλίες στον Δήμο Αγίας Παρασκευής αφιερωμένες στο ελληνικό τραγούδι.

Πως πιστεύετε ότι επηρεάζεται η καλλιτεχνική δημιουργία και οι καλλιτέχνες από την πανδημία που πλήττει τον πλανήτη μας;

Σε δραματικές περιόδους η ανάγκη του πνεύματος να ανακαλύψει φρέσκες πηγές αισιοδοξίας, να αντλήσει δυνάμεις μέσα από την ομορφιά της Τέχνης και να θριαμβεύσει έναντι της ύλη που φθείρεται, επηρεάζει θετικά την καλλιτεχνική δημιουργία. Η ανάγκη ενός καλλιτέχνη να εκφραστεί και να μοιραστεί συναισθήματα και μηνύματα με το κοινό του γίνεται επιτακτική, την ώρα που κι εκείνο στο πρόσωπο της Τέχνης αναζητά βαθιές ανάσες ζωής. Δυστυχώς όμως, η παγκόσμια συγκυρία που αντιμετωπίζουμε πλήττει δραματικά τους καλλιτέχνες, στερώντας τους ή περιορίζοντας δραστικά τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ζωντανές εμφανίσεις και κατά συνέπεια να επιβιώσουν (καλλιτεχνικά και πρακτικά) μέσα από την Τέχνη τους. Καλούμαστε όλοι οι άνθρωποι των Τεχνών να αντιμετωπίσουμε με ευελιξία και πνεύμα ενότητας τις πρωτόγνωρες αυτές αντιξοότητες και να προσαρμοστούμε σε νέες ιδέες και νέους τρόπους παρουσίασης της δουλειάς μας.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα