Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον προσελκύει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Το βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε λίγα λεπτά μετά το άνοιγμά του, επιβεβαιώνοντας ότι η έκδοση αποτελούσε μία από τις πλέον αναμενόμενες κινήσεις στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.
Η εταιρία στοχεύει να αντλήσει περίπου 4 δισ. ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι προσφορές μπορεί να ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ. Η ανώτατη τιμή διάθεσης της μετοχής της ΔΕΗ καθορίστηκε, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, στο επίπεδο της τιμής κλεισίματος της Παρασκευής, δηλαδή στα 19,75 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ να προσεγγίζει τα 7,3 δισ. ευρώ, αντανακλώντας τη σημαντική ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις αναπτυξιακές προοπτικές και στον στρατηγικό μετασχηματισμό του ομίλου.
Η τελική τιμή θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου προσφορών της ιδιωτικής τοποθέτησης και θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαΐου.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την ΑΜΚ προορίζονται για τη χρηματοδότηση του νέου επενδυτικού προγράμματος της περιόδου 2026-2030, το οποίο προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 24 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Ομίλου, η πλειονότητα των επενδύσεων θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έργων αποθήκευσης και ευέλικτης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
