Φορο-σοκ για εργαζόμενους με παιδιά

Αυξημένες κατά 3% έως και 186% θα είναι από την 1/1/2013 οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος επί των μηνιαίων αποδοχών για τους περισσότερους μισθωτούς με προστατευόμενα τέκνα, λόγω της νέας φορολογικής κλίμακας που θα ισχύσει από το 2013.

Λόγω της νέας κλίμακας, από τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι φόροι μισθωτών υπηρεσιών για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς με παιδιά, που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισθωτοί με δύο ή περισσότερα παιδιά και μεικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.000 και έως 2.500 ευρώ θα υποστούν εισοδηματικές απώλειες από 25 έως και 94 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα, μισθωτός του ιδιωτικού τομέα με δύο παιδιά που λαμβάνει μισθό 1.000 ευρώ θα διαπιστώσει από τον ερχόμενο μήνα μείωση στον μισθό του κατά 22,51 ευρώ ή σε ετήσια βάση 315,14 ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και η ετήσια εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2013, που παρακρατείται κάθε μήνα από τον μισθό του.

Η νέα κλίμακα θα περιλαμβάνει μόνο τρεις συντελεστές φόρου, 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ, δηλαδή για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 25.001 έως τα 42.000 ευρώ, και 42% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 42.000 ευρώ. Ο φόρος που θα προκύπτει με την εφαρμογή της κλίμακας αυτής θα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ. Για εισοδήματα από 21.001 έως 41.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα περικόπτεται ενώ για εισοδήματα πάνω από 41.000 ευρώ δεν θα προβλέπεται καμία έκπτωση φόρου.

Με τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά θα προκύψουν από την 1η Ιανουαρίου 2013 αυξήσεις στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών, για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους:

-δεν έχουν προστατευόμενα παιδιά και έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 23.000 ευρώ,

-έχουν ένα προστατευόμενο παιδί και ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ,

-έχουν δύο προστατευόμενα παιδιά και ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ,

-έχουν τρία προστατευόμενα παιδιά και ετήσια εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ.

Για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έχουν παιδιά και έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 και έως 23.000 ευρώ καθώς επίσης και για όσους μισθωτούς έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο και ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.000 και έως 11.000 ευρώ θα προκύψουν μειώσεις στις κρατήσεις φόρων.

Παγίδες και ψιλά γράμματα

 

Το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, περιλαμβάνει παγίδες για εκατομμύρια φορολογουμένους και επιχειρήσεις αλλά και πολλά ψιλά γράμματα.

Ειδικότερα:

-Οσοι φορολογούμενοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και προβλέπεται πλέον ότι θα φορολογούνται ως μισθωτοί, καθώς θα εξαιρούνται από το νέο επαχθές καθεστώς φορολόγησης των επιτηδευματιών, δεν θα έχουν το δικαίωμα να καταχωρούν δαπάνες στα βιβλία τους και να μειώνουν το ακαθάριστο εισόδημά τους από την παροχή υπηρεσιών με την έκπτωση των συγκεκριμένων δαπανών!

-Φορολογούμενοι με μηδενικό εισόδημα θα απαλλάσσονται από το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ, εάν είναι άγαμοι, ή των 5.000 ευρώ, εάν είναι έγγαμοι.

-Οι φορολογούμενοι που οφείλουν το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορούν να το αποκόψουν από τους λογαριασμούς και να το μεταφέρουν για εξόφληση στις αρμόδιες ΔΟΥ, αφού καταβάλουν 50 ευρώ έναντι.

-Αυξάνονται (από 130% – 320%) οι συντελεστές αυτοτελούς φόρου που επιβάλλονται στους μισθούς τους οποίους αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του Εμπορικού Ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία. Συγκεκριμένα αυξάνονται από 6% σε 15% για τους αξιωματικούς και από 3% σε 10% για τους ανήκοντες στα κατώτερα πληρώματα.

-Στη φορολογική δήλωση θα αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα και οι φόροι που έχουν καταβληθεί γι’ αυτά (π.χ. τόκοι), ενώ ξεκινάει να ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2012 ο αυξημένος φόρος του 15% στους τόκους των καταθέσεων.

-Παρατείνεται το μέτρο της απόσυρσης των οχημάτων έως το τέλος του 2013 και σε αυτό μπορούν πλέον να ενταχθούν και Ι.Χ. που κυκλοφόρησαν πρώτη φορά στην Ελλάδα έως το τέλος του 2000, αντί του τέλους του 1998 που προβλεπόταν.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα